SLOVENAČKE VOJSKE OD TERITORIJALNE ODBRANE DO NATO PAKTA I NAZAD

Аndrej Mlakar

Slovenačka vojska 15. maja proslavila je 30 rođendan u znak sećanja na 15.maj 1994 kada je zvanično i preimenovana iz Teritorijalne odbrane u Slovenačku vojsku. Tadašnja armija, koja je nasledila borbeni arsenal JNA pre svega 14. ljubljanskog, 31. mariborskog i delova `13. riječkog korpusa većinom više nije u operativnoj upotrebi.

Nekada kada se opisivala Slovenačka vojska govorilo se o vojsci sa: “viškom generala i manjkom regruta”, a danas kao o armiji koja je daleko ispod potrebnog broja pripadnika.

Od 2004. godine Slovenija je članica Evropske unije i NATO pakta . Razvoj vojske je pratio sve događaje, tako i u pogledu opremanja novim sredstvima. Slovenija je posle konačnog povlačenja JNA iz te republike 26. oktobra 1991. godine imala 200 tenkova, a taj broj danas čini samo 14 operativnih od ukupno 32 tenka M-84. Treba dodati da je u Vrhnici u kasarni 1.okbr ostao bataljojn od 56 tenkova M-84.

Slovenija je od 1991. imala obavezan vojni rok, koji se služio šest meseci kako u KOV tako i u RM. Međutim od 2003 u skladu sa pristupom NATO Slovenija je krenula u peroces profesionalizacije poznat i kao PROVOJ ( profesionalna vojska).

Slovenačka vojska je poprilično bila zapostavljena posebno od 2011. godine. Veliki brpoj jedinica je rasformiran. Čak četiri oklopno mehanizovana bataljona su prestali da postoje. Čak Slovenija je uspela i da se kao nepotrebnog oružja odrekne PVO mobilnog raketnog sistema Roland 2. Slovenija i dalje svoj vazdušni prostor brani prenosnim raketnim sistema Igla S. Mnoge jednice su rasformirane posebno se to odnosi na oklopne bataljone. Na početku ih je bilo do 2003 čak pet, a posle 2003 do 2005 četiri, a onda sa ulaskom točkaša su raformirani.

Vojska i dalje muku muči sa nabavkom borbenih oklopnih vozila točkaša i formiranjem srednje bataljonske borbene grupe već punih 12 godina. S druge strane podstaknuta dešavanjima u Ukrajini Slovenija je odlučila da vrati Teritorijalne snage, prirodni nastavak bivše Teritorijalne odbrane koja će imati naglasak na borbi protiv napada protivnika od spolja, a redovna vojska će se posvetiti misijama NATO pakta. Takođe vraćena je i 15 brigada vojne avijacije Slovenačke vojske.

Od nekadašnje armije koja je brojala 12.000 vojnika Slovenija je ostala na 6.400 profesionalnih pripadnika aktivnog sastava i 750 rezervista ugovaraca koji potpisuju ugovor sa vojskom i angažuju se prema potrebama.

Organizacijski čine ih jedna jednica specijalnih snaga koja se sastoji od čete za specijalne operacije i čete za borbeno traganje i spasavanje.

Manevarske snage čini 72. mehanizovano-pešadijski bataljon koji se sastoji od: mehanizovane pešadijske čete i motorizovane pešadijske čete, bataljona za borbenu podršku koji je sastavljen od izviđačke lete, artiljerijskog bataljona, inženjerijske čete, čete Vojne policije, čete za ABHO, čete veze i PVO baterije.

Za borbenu podršku tu je i četa za elektronski rat.

Borbenu podršku pruža logistička brigada koja je sastavljena od logističke čete, puka za opravku i održavanje i medicinskog puka.

U rezervi kao manevarska komponenta se nalae dva pešadijska puka i to svaki u pešadijskoj četi.

Što se tiče opreme Slovenačka vojska raspolaže sa oklopnom četom i 14 aktivnih tenkova M-84, dok su preostala 32 u rezervi u depou u Pivki.

Slovenija raspolaže i sa 95 oklopnih vozila točkaša i MRAP: Količinski to izgleda ovako: 65 Pandur 6×6 (Valuk); 30 Patria 8×8 (Svarun), 7 MRAP vozila Cougar 6×6 JERRV, 38 JLTV.

Slovenija takođe raspolaže i sa tenkovima za izvlačenje i nosačima lansirnih mostova VT-55A i MT-55A, zatim 10 Cobra CBRN izviđački ABHO vozila.

Artiljerija raspolaže sa 68 komada artiljerijskih oruđa od čega 18 vučnih haubica kalibra 155 mm TN-90 i minobacača više od 50 komada M-69 kalibra 82mm, 50 MN-9/M-74 kalibra 120 mm.

Za protivoklopnu borbu Slovenačka vojska koristi MANPATS Spike MR/LR;

Za PVO odbranu teritorije i jednica koristi se prenosni PVO sistem 9K338 Igla-S (RS SA-24 Grinch).

Slovenija kao pomorska država izlazi na Jadransko more. Ukupna dužina obale je 47 km od Savudrije do Ankarana. Taj prostor brani 430. mornarički divizion sa 130 pripadnika kao i odredom ronilaca obučenim za minsku potragu.

Rod pomorstvo opremljen je sa dva patrolna broda PCC 1 Triglav III (RUS Svetlyak) sa jednim topom AK630 i jednim patrolnim brodom Super Dvora MkI

Slovenija ima od samog osnivanja i Ratno vazduhoplovstvo ili vojno kako ga oni zvanično zovu. Slovenija nije imala borbenih aviona na mlazni pogon iako je planirala njihovu napoavku prvo izraelske KFIR, a kasnije i F-16 ali zbog embarga na uzvoz naoružanja i drugih perioriteta nabavljeni su laki truboelisni avioni tipa Pilatus PC-9M koje je 1999. godine modernizovao Izrael i pretvorio u borbenog jurišnika. Ukupno brojno stanje je 600 pripadnika.

Transportnu avijaciju čine četiri transportna aviona: 1 L-410 Turbolet; i 2 PC-6B Turbo
Porter koji su nabavljeni među prvima i poslednja dva Alenia C-27J Spartan. Takođe za važne VIP zadatke prevoza koristi se 1 mlazni Falcon 2000EX. Svi avioni skoncentrisani su u transportnu eskadrilu.

Za obuku Slovenačka vojska koristi sledeće letelice: 4 Bell 206 Jet Ranger (AB-206) 19 PC-9M; 2Z-143L; 8 Z-242L,

Slovenačka avijacija raspolaže i eskadrilom transportnih helikoptera od čega 4 S532AL Cougar; 8 helikoptera Bell 412 Twin Huey i to po verzijama 5 Bell 412EP Twin Huey; 2 Bell 412HP TwinHuey; 1 Bell 412SP Twin Huey.

Inače Slovenija je jedna od država koja je učestvovala u snabdevanju Ukrajinske vojske teškom opremom i naoružanjem. Prema statističkim podacima Slovenija je tim isporukama umanjila svoju operativnu sposobnost za 12 posto. Slovenija je Ukrajini posručila 28 tenkova modernizovanih M-55S (T-55), prve serije oklopnih vozila Valuk i lakih izviđačkih vozila Hamvi.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.