IZRAELCI NA GRANICI SA LIBANOM POSLE KATAPULTA, LUKA I STRELE KORISTE I PRAĆKE PROTIV HEZBOLAHA

Andrej Mlakar

Svaka knjiga ili tekst o asimetričnom ratovanju koji je objavljen od 2001. godine počinjao je mistskom pričom o Davidu i Golijatu, kao školskom primeru asimetričnog ratovanja kada je mladi David odneo pobedu nad Golijatom, Filistejcem.

David i Golijat prema Starom zavetu sukobili su se nadomak Jerusalima.

Mladi David, pastir suprostavio se moćnom i naoružanom Filistejcu. Mladi pastir da bi izbegao borbu poslužio se lukavstvom i običnom praćkom pogodio Golijata pravo u glavu. Odnos snaga bio je potpuno neuravnotežen, ali je ipak slabiji David pobedio.

U Bibliji je zapisano: ” tako pomoću praćke i kamena, David je bio jači od Filistejca i obori ga i oduzme mu život, bez mača u ruci”. Ovaj dvoboj simbolizovao je pobedu junaštva nad oružjem i uma nad snagom. Od toga časa, vernici postaju svesni da će ukoliko je stvar koju brane pravedna i bez obzira na sredstva kojim raspolažu, moći da savladaju protivnike.
Pošto je izraelska propagandna mašinerija videla da se vaskolika javnost na društvenim medijima primila na scene kada izraelski vojnici u 21. veku u eri veštačke inteligencije, satelita i dronova koriste katapult, luk i strelu na granici sa Libanom kao da su krstaški ratovi, a sada u propagandnom smislu vratili smo se u biblijska vremena.

Na novom snimku izraelski vojnik u punoj borbenoj opremi koristi kožnu praćku da bi sa njom bacali kamenje preko betonskog zida na libansku stranu gde se nalaze borci Hezbolaha.

Inače identična tip praćki su koristili i Palesntinci u dve “Intifade” kamenja i Al Aksa koje su Izraelcima stvorili velike glavobolje da su morali da koriste tenkove Magah 6B i 7C u okršaju sa palestincima koji su bacali kamenje.

Prema izraelskim medijima, izraelska vojska nije smela da koristi artiljeriju za paljenje vegetacije u blizini svoje prednje operativne baze na libanskoj granici, pa su odlučili da koriste srednjovekovne metode kako bi otežali neprijateljske napade na njih.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.