MORNARIČKA STRATEŠKA BESPILOTNA LETELICA MQ-4C TRITON-OSMATRAČ MORA I OKEANA

Andrej Mlakar

MQ-4C Triton je američka strateška bespilotna letelica za osmatranje velikih mornaričkih prostranstava. Nastala je kao derivat izviđačke bespilotne letelice RQ-4 Global Hawk, čiji je Triton zapravo mlađi brat .

Northop Grumman je MQ-4C Triton razvio za potrebe američke mornarice kao strateškog izviđača za osmatranje sa velikih visina. Američka mornarica namerava da nabavi 68 MQ-4C Triton za obavljanje osmatračkih misija, zajedno sa pomorskim patrolnim avionom P-8 Posejdon.

U odnosu na svog prethodnika RQ-4, mornarička verzija MQ-4C ima ojačanja na trupu i na krilu, takođe sisteme za ubrzavanje i zaštitu od groma koji omogućavaju ovoj strateškoj bespilotnoj letelici da se spuste kroz slojeve oblaka i dobije bliži pogled na brodove i druge ciljeve na moru i obalnom delu.

Triton je opremljen modularnim paketom elektronskih mera podrške (ESM), sličnim onom koji se koristi na Lockheed EP-3, za pasivno otkrivanje i klasifikaciju slabih radarskih signala.

Strateški izviđač MQ-4C Triton kao i njegov prethodnik RQ-4 Global Hawk nastali su u kompaniji Northop Grumman. MQ-4C Triton je prvi put poleteo 22. maja 2013. godine, a 2018 godine formalno je ušao u službu.

Ova letelica ima značajan paket senozora koji omogućavaju kružno osmatranje i perspektivu kompletne zone oko 360 stepeni oko same letelice. Struktura ove strateške bespilotne letelice omogućava izdržljivost, brzinu i operativnu fleksibilnost.

Dimenzije letelica koju opslužuje petočlana posada u zemaljskoj stanici: operater bespilotne letelice, taktički koordinator, dva operatera korisnog tereta i koordinator prikupljanja obaveštajnih informacija su sledeće: 14,5 m je dužina, raspon krila 39,9 m, visina 4,7 m, maksimalna masa 14,6 tona. Maksimalna visina leta Tritona je 50.000 stopa ili 15.240 m što je znatno više od letelica komercijalne avijacije ili bespilotnih letelica koje lete na srednjim visinama. Letelica može da ostane maksimalno 24 časa. Živetni vek ove strateške bespilotne letelice je 51.000 radnih časova.

Stalni nadzor omogućava sa MQ-4C Triton predviđanje ponašanja protivnika i omogućava bolje planiranje poboljšavajući zajedničke vojne odgovore i operacije bez rizika po živote posade koja upravlja letelicom.

Ugrađeni senozori omogućavaju opitmalno korišćenje opreme i dobijanje kvalitetnih podataka.

Pogon ove strateške bespilotne letelice je turboventilatorski motor Rolls-Royce AR-3007 koji omogućava maksimalnu brzinu od 600 km na čas.

Od postizanja rane operativne sposobnosti u maju 2020. godine, Pacifička flota američke mornarice koristi Triton u zoni odgovornosti američke Indo-pacifičke komande za sprovođenje ISR&T misija, akumulirajući skoro 5.000 operativnih sati letenja. Triton je od 3. avgusta 2023. predstavlja najnapredniju pomorsku ISR&T sposobnost američke mornarice. Prve bespilotne letelice raspoređene su bile na ostrvu Guam u bazi Anderson kao ispomoć u prikupljanju obaveštajnih informacija u indo-pacifičkom basenu. Američka mornarica će strateške bespilotne letelice MQ-4C Triton rasporediti i u 7., 6. i 5. floti, s tim da 7. flota pokriva zonu Pacifika, 6. flota Mediteran i 5. flota Persijski zaliv, sve zone delovanja američke mornarice na najneuralgičnijim tačkama.

Planirano je da se MQ-4C Triton koristi sa mornaričkim patrolnim avionima P-8 Poseidon.

Osim američke mornarice MQ-4C Triton pravljen je i za Kraljevsko australijsko ratno vazduhoplovstvo. Australijanci koriste ovu stratešku bespilotnu letelicu u sastavu 9. puka koji je stacioniran u bazi Edinburg u južnoj Australiji.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.