SAMOHODNI HIBRIDNI PVO SISTEM PASARS ZA ZAŠTITU VOJSKE SRBIJE OD DRONOVA KAMIKAZA

Аndrej Mlakar

Samohodini hibridni PVO sistem PASARS, javnost Srbije je imala priliku da prvi
put vidi 2016. godine na paradi u Novom Sadu . PASARS je nastao kao potreba kopnenih jednica Vojske Srbije za novim PVO sistemom, kako artiljerijskim tako i raketnim.

PASARS je nastao tako što je švedski jednocevni vučni protivavionski top L70 Bofors kalibra 40 mm modifikovanom modulu postavljen na šasiju kamiona FAP-2026BS/AV konfiguracije 6×6 sa potpuno novim dizajnom kabine koja je bila oklopljena a izrađena je u firmi ’’Zastava kamioni’’. 

Time je, po informacijama koje je izneo VTI, postignuta mobilnost i prohodnost, a prelazak iz marševskog u borbeni položaj je svega 30-60 sekundi.

Pored topa na sistem su integrisane bile i dve rakete zemlja-vazduh RLN-IC sa
infracrvenim samonavođenjem koja je konstruisana na bazi sovjetske vazduhoplovne rakete vazduh-vazduh R-13M. Ugradnjom ovih raketa sistem je bio namenjen za trupnu protivvazduhoplovnu odbranu i zaštitu važnih objekata na teritoriji sa dometom od 8 km po visini i 12 km po daljini.

Raketa RLN-IC ima potpuno novi motor, novu bojevu glavu, blizinski upaljač i modernizovanu infracrvenu glavu za samonavođenje. Predviđena je bila i integracija TOMS optoelektronske stanice.

Na PASARS je ugrađen automatski punjač, sistem satelitske navigacije (GPS), sistem za vezu za komunikaciju sa komandom baterije i modifikovanim radarom Žirafa. 

Iako je ovaj sistem projekat VTI u integrisanju naoružanja učestvovali su i ’’Prva petoletka’’ iz Trstenika  i ’’Tehnički remontni zavod’’ iz Čačka. Izradu hidraulike kao i završnu integraciju izvela je firma’’Srboauto’’ iz Beograda .

Ideja da se kod nas vučni protivavionski top L70 Bofors učini samohodnim postojala je još 80-tih godina kada je planirano da se top postavi na hodni deo tenka M-84. JNA je počekom te decenije iz Švedske nabavila 142 Boforsa zajedno sa radarima Žirafa što je tada predstavljalo jedno od najsavremenijih rešenja u svetu.

Sistem je zatim ponovo prikazan u Nikncima na vežbi “Čelik 2017”, a onda i na Sajmu naoružanja i vojne opereme u Beogradu iste godine. Dve godine kasnije posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona počelo je da se spominje i ugradnja PVO sistema Mistral, što je postignuto i prikazano na vojnom prikazu Granit 2023.

Na ovaj PVO sistem prikazan je montiran raketni sistem Mistral 3M koji je dobio zadatak da štiti konvoje od napada dronova kamikaza, borbenih dronova, borbenih helikoptera i lakih letelica. Mistrali su montirani na četvorostruke lansere imaju verovatnoću uništenja 96 posto. Raketa Mistral 3M je IC samonavođena, malog dometa po sistemu ispali i zaboravi. Brzina rakete iznosi 930 metara u sekundi ima velike manevaraske karakteristike i može da pogađa ciljeve koji imaju veliko optrećenje i do 9G. Ova raketa ima glavu za samonavođenje sa malim IC odrazom i optprna je na elektronsko i radio ometanje.

Na Pasuljanskim livadama prikazano je bojevo gađanje ciljeva na zemlji iz PASARS-a upotrebom trenutno obeležavajućih granata, kao i ciljeva u vazdušnom prostoru raketnim sistemom strela 2-M, sa kojim je opremljen ovaj PVO sistem.

Jedan od svakako najzanimljivijih borbenih sistema“ je hibridni borbeni sistem PASARS koji je svoju premijeru imao na Sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ koji je održan krajem septembra 2023. godine na Beograskom sajmu. Tom prilikom prikazana je jedna od modifikacija ovog PVO sistema koji je počeo da ulazi u operativnu upotrebu.

Vojska Srbije trenutno u naoružanju ima 30 borbenih sistema PASARS u tri verzije sa raketnim sistem Mistral, ruskim raketama Strela 2M i Igla i verzija bez PVO raketa.

U periodu do 2027. godine Vojska Srbije trebala bi da dobije još 40 PASARS-a od kojih će na na jedno strani kupole biti PVO rakete Mistral, a sa druge strane ruske Igla M, na na krovu kupole na lanserima protivoklopne rakete.

oneplus_0

Kako su državni rukovodioci nazvali ovaj sistem „Snažna tvrđava“ trebalo bi da ovaj borbeni sistem suoči sa helikopterima, krstarećim raketama i dronovima, ali i u protivoklopnoj borbi. Veruje se da je upravo iskustvo rata u Ukrajini uticalo da PASARS dobije i protivoklopne rakete – modfikovanu Maljutku.

Cena jeftinije varijanta PASARS-a ide do 2 miliona, a skuplja sa PVO raketama Mistral i do 3-3,5 miliona evra.

Ovaj hibridni protivavionski artiljerijsko raketni sistem namenjn je za zaštitu kopnenih snaga tokom marševskog poretka i izvođenje borbenih dejstava. Zaštitu objekata od značaja od dejstva iz vazdšnog prostora krstareće rakete, helikopteri, bespilotne letelice strateške i taktičke, kao i mini dronovi.

Na vozilu marke FAP 2028 terenske konfiguracije 8h8 integrisani su oklopna kabina na prednjem delu vozila, a na zadnjem delu protivavionski top L-70 kalibra 40 mm, sa dve PVO rakete Mistral 3M koji gađaju ciljeve na daljinama od 6.000 m i visinama 8.800 metara. Na desnoj strani kupole monitrane su dve rakete.

Na levoj strani kupole montirane su i dve rakete modifikovane „Strela-2MA“ koja gađa ciljeve na visinama do 2.300 m.

Osim toga ugrađene su na kupoli iznad PVO topa i dve protivoklopne rakete Maljutka-modifikovana pod oznakom 2T5 tandem kumulativna bojeva glava koja uništava ciljeve na daljinama od 450 do 4.000 m.

Na samom vozilu ugrađen je radar RPS-42 kratkog dometa koji otkriva i prati sve ciljeve letelice, dronove, helioptere, krstareće rakete na taktičkim dometima. Inače ovo vozilo sa sve četiri strane ima ugrađen anti dron ometač koji onemogućava let dronova ometanjem komunikacionih signala ili GNSS podsistema.

oneplus_58302

Tehnički opis oruđa

Protivavionski top kalibra 40 mm L-70 Bofors ima najveći vertikalni domet (po daljini) 8.800 m, maksimalna efikasna daljina gađanja 3.700m .Maksimalna brzina cilja 500 m/s, kalibar 40 mm;

Mistral 3+ Protivavionska raketa koja ciljeve gađa na visinama od 5 do 6.000 m i više. Maksimalna daljina uništenja cilja u odlasku od 500 do 7.500 m. Maksimalna brzina cilja u odlasku i dolasku 800 i 300 m/s. Težina u borbenom položaju 19,8 kg, kalibar 90 mm i dužina 1900mm.

Strela 2M i Strela 2MA Visina gađanja cilja od 50 do 2.300 m. Maksimalna daljina uništenja cilja u odlasku 500 do 4200 m. Maksimalna brzina cilja u odlasku-dolasku 400/320 m/s. Težina u borbenom položaju 15 kg , kalibar 72 mm, dužona 1.500 mm. Glava za samonvođenje dual mod pasivni fotokontrasni IC tragač. Upaljač udarni/blizinski . Bojeva glava kod Strele 2MA poboljšana u poređenju sa Strelom 2M i prethodnim sličnim sistemima su novi tragač i blizinski upaljač.

Maljutka 2TS ima maksimalni domet 5.000 m. Minimalna-maksimalna daljina uništenja cilja 750-4.500m. Maksimalna brzina pokretnog cilja je 10 m/s. Tip bojeve glave je tandem-kumulatrivna nadkalibarna, probojsnot bojeve glave je 850 mm iza ERO. Težina u borbenom položaju 26 kg, kalibar rakete 125 mm , dužina 1.700 mm. Kalibar bojeve glave je 142 mm.

RPS-42 je radar kratkog dometa, koji može da detektuje , klasifikuje i prati sve tipove letelica-borbenih helikoptera, dronova, transportnih aviona na taktičkim dometima. Radar radi u S opsegu i može da otkrije, klasifikuje i prati sve tipove letećih ciljeva uključujući lovce, helikoptere, bespilotne letelice, transportne avione na taktičkim dometima. Jedna radarska platforma obezbeđuje pokrivenost azimuta od 90º. Kompletna pokrivenost oko vozila se postiže kada se koriste četiri radara kao celina. Mobilni ili stacionarni, sistem se može integrisati sa bilo kojim C⁴I sistemom i drugim radarima i senzorima. Softver je sposoban za rad u pokretu (OTM). Radar može da radi samostalano ili kao deo sistema za nadzor velikih površina. Antena je tipa AESA zasnovana na pojačivačima Galiumnitrid (GaN). Njen prečnik je 50,4 cm, maksimalna širina je 16,5 cm.

Anti dron radio ometač:

Anti dron radio ometač je konstruisan da onemogući neovlašćeni let dronova ometanjem njihovih komunikacionih siglnala ili GNSS podsisitema. Opseg rada sistema je od 400 do 6.000 MHz. Najviša snaga 50W, a najniža snaga 20W.

HARPAS

Na sajmu naoružanja „Partner 2023″javnosti je po prvi put ptikazano teško PVO orouđe pod nazivom HARPAS.

Naime radi se o prirodnom nastavku PVO sistema PASARS. Sistem “Harpas” je prema opisu moderno hibridno artiljerijsko oruđe namenjeno za protivvazduhoplovnu odbranu trupa i važnih objekata od napada aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica.

Ovaj borbeni PVO sistem koji su neki nazvali “Srpski Terminator” integrisan je na šasiju tenka M-84 koju karakteriše pokretljivost i mogućnost zaštite posade, uređaja i instrumenata od dejstva streljačkog naoružanja i parčadi protivoklopnih granata.

Hibrini PVO sistem “HARPAS” naoružan je sa dva topa Bofors kalibra 40 mm L/70 sa ukupno 4 protvivazduhoplovne rakete domaće proizvodnje RLN-TK i RLN- RF kalibra 170 mm. Ovaj protivvazduhoplovni sistem ima radar malog dometa GS -40 koji je namenjen za izvršavanje zadataka osmatranja vazdušnog prostora i otkrivanje ciljeva male odrazne površine u svim vremenskim uslovima iz stajanja ili u pokretu. To se postiže ugrađenim radarom Tomson.

Postoje neki nagoveštaji da je ovo samo prelazno rešenje i da će vozilo u narednom periodu biti integrisano na šasiju teškog kamiona konfiguracije 8×8 ili oklopnog vozila ( koji tip nije navedeno).

Taktičko tehničke karakteristike hibridnog PVO sistema HARPAS

2 topa kalibra 40 mm Bofors L-70

2 PVO rakete RLN TK kalibra 170 mm

2h PVO rakete RLN -RF kalibra 170 mm

Domet: 3,7 km po daljini i 8 km po visini rakete

Borbeni komplet top/rakete 2000 granata plus dve rakete

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.