NOVA ULOGA KINESKIH HQ-17 U VOJSCI SRBIJE! ČUVAR NEBESKIH ČUVARA STRATEGIJSKE PVO KUPOLE!

Andrej Mlakar

Priči o nabavci kineskih HQ-17 za Vojsku Srbije nikada nema kraja.

O kineskim HQ-17 govorilo se prvo na Sajmu naoružanja „Partner 2023“ da ih je Srbija kupila, ali konkretnijih informacija o tome nije bilo.

Srednim januara 2024, predsednik Srbije je potvrdio da ih je Srbija kupila i da će ih videti javnost na taktičko -tehničkom zboru na Sretenje u Nišu. Međutim tu su bili sistem za ometanje dronova Repelent i PVO sistem FK-3, ali HQ-17 nije bilo.

Onda posle skoro pet meseci jedna slika koja je osvanula u javnosti ukazivala je da je HQ-17 stigao u naoružanje Vojske Srbije. Zvanične potvrde nije bilo ni iz Vojske Srbije, ni iz Ministarstva odbrane, tako da su nagađanja nastavljena.

Kako TV Front nezvanično saznaje Vojska Srbije je navodno dobila dve raketne baterije sistema HQ-17, ali se to zbog regiona i teoretisanja da se Srbija naoružava i sprema masovne napade na svoj komšiluk (što je ordinarna budalaština) i medijsko spinovanje ne oglašava na sva zvona.

Iako pretnje po bezbednost Srbije postoje posebno jer je takozvano Kosovo ( Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je već punih 25 godina od juna 1999 pod međunarodnom upravom i protektoratom) koje je kupilo borbene bespilotne letelice TB Bajraktar sa čime je zaštita vazdušnog prostora Srbije postala imperativ od strateškog značaja s obzirom na iskustva iz 1999.


Takođe, znak da je Srbija kupila HQ-17, leži u tome što je broj izviđačkih letova NATO iz pravca Rumunije značajno porastao sa fokusom na zapadni i istočni deo Srbije, kao i krajnji jug na tromeđi Srbije, Severne Makedonije i Bugarske.

Međutim, uloga HQ-17 biće sasvim drugačija. Prema nepotvrđenim informacijama postaće čuvar, čuvara neba i biće važna dopuna PVO sistema u okviru projekta „Strategijska PVO kupola“ koja bi od neba Srbije trebala da stvori neprobojni nebeski štit, s obzirom na iskustva da je tokom 1999. bio pokriven širi rejon velikih gradova Novog Sada, Beograda i Niša.

HQ-17 AE namenjen je za blisku PVO i zaštitu trupa na terenu prilikom marša ili baziranja, odnosno koncentracije, kao i podršku u ofanzivnim i defanzivnim operacijama. Takođe ovaj raketni sistem može se koristiti kao ključna tačka protivvazduhoplovne odbrane za mnoge tačke i mete u borbenoj zoni.

 Vozilo opremljeno ovim PVO sistemom može da se koristi kao poptuno autonomni borbeni sistem u sklopu zaštite PVO trupa kao i mogućnost lansiranja za vreme marša. Sposobnost nišanjenja i gađanja više ciljeva. Brza reakcija i lansiranje rakete u intervalima, mala zona minimalne daljine lansiranja i veoma visoko vreme presretanja.

Ovaj raketni sistem ima ugrađene jake ometače.

 Vozilo ima veliku sposobnost kretanja po različitim terenima. Takođe sistem ima opciju jednostavne ugradnje i fleksibilne konfiguracije što omogućava brzu popunu ovog PVO raketnog sistema.

HQ-17AE

Prema opisu koji je dala u svom prospektu China National Precision Machinery import and export corporation HQ-17 AE spada u PVO sisteme malog dometa nove generacije.

Ovaj PVO sistem namenjen je za gađanje različitih niskoletećih ciljeva kao što su letelice sa fiksnim krilima, naoružani borbeni i transportni helikopteri, bespilotne letelice, dronovi, krstareće rakete, taktičke rakete vazduh-vazduh i planirajuće i vođene avio bombe, Raketni sistem postavljen je na vozilo velike mobilnosti koji je kombinovao dobru manevarbilnosti i brzo pomeranje sa jedne na drugu tačku.

HQ-17 AE namenjen je za blisku PVO i zaštitu trupa na terenu prilikom marša ili baziranja, odnosno koncentracije, kao i podršku u ofanzivnim i defanzivnim operacijama.

Takođe ovaj raketni sistem može se koristiti kao ključna tačka protivvazduhoplovne odbrane za mnoge tačke i mete u borbenoj zoni.

Vozilo opremljeno ovim PVO sistemom može da se koristi kao poptuno autonomni borbeni sistem u sklopu zaštite PVO trupa kao i mogućnost lansiranja za vreme marša. Sposobnost nišanjenja i gađanja više ciljeva. Brza reakcija i lansiranje rakete u intervalima, mala zona minimalne daljine lansiranja i veoma visoko vreme presretanja.

Ovaj raketni sistem ima ugrađene jake ometače.

Vozilo ima veliku sposobnost kretanja po različitim terenima. Takođe sistem ima opciju jednostavne ugradnje i fleksibilne konfiguracije što omogućava brzu popunu ovog PVO raketnog sistema.

Što se tiče presretanja za raketni sistem HQ-17AE dati su sledeći podaci prema katalogu :

Presretanje po daljini:

1,5-15A/AE 1,5-20 km protiv letelica koje nemaju stelt karakteristike;

1,5 – 9 km protiv letelica sa stelt karakteristikama;

1.5- 8 km protiv raketa

Presretanje po visni:

0,01-8 km kod verzijeA/AE do 10 km protiv letelica koje ne poseduju stelt karakteristike;

0,01 -6 km protiv letelica koje poseduju stelt karakteristike,

0,01-5 km protiv raketa.

Sistem vođenja kod ovog sistema je radio komandni.

Verovatnoća pogađanja cilja prvom raketom iznosi 0,85 protiv aviona, a 0,8 protiv raketa.

Svako vozilo raspolaže sa po četiri rakete, koje mogu da presreću četiri mete.

HQ-17AE je napredniji od osnovnog kineskog HQ-17A. Gornji deo sistema HQ-17AE koji je srce sistema i znatno je lakši od originalna HQ-17A, zahvaljujući većoj integraciji i kompaktnost elektronskih komponenti, a težina celog sistema je takođe znatno smanjena.

Domet HQ-17AE je 20 km, u odnosu na 15km kod kineskog HQ-17A.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.