KAKO BI IZGLEDALA PVO ODBRANE KIPRA U SLUČAJU NAPADA HEZBOLAHA: OD „SKY SABRE“ DO „BUKA“ I „TORA“ DO „ZASTAVE M-55“

Andrej Mlakar

Lider Šiitskog pokreta Hezbolah Šeik Hasan Nasralah u sredu uveče podigao je žestoku prašinu svojim govorom u kome je zapretio da će raketama dugog dometa napasti ni manje ni više nego Kipar, najveće ostrvo na istoku Mediterana.

Inače Nasralah je naveo da Izrael u slučaju da napadne Liban više nigde neće biti siguran od napada i da će meta biti ciljevi širom Mediterana

Sada se već svi pitaju da li Hezbolah ima kapacitet za napad na Kipar ako zaista odluči da realizuje pretnju?

Sudeći prema arsenalu itekako ima. Neke procene ukazuju da Hezbolah ima 5.000 taktičkih balističkih raketa tipa Zezal -2 i stotine vođenih balističkih raketa kratkog dometa Fateh -110 dometa 300 km.

Sa ovim raketama Hezbolah ima kapacitet da pogodi bilo koju tačku u Izraelu, al i da dostigne Kipar u slučaju da ta država zaista odluči da svoju teritoriju ustupi Izraelu za napad na Liban i Hezbolah.

Neke pretpostavke ukazuju da postoji i arsenal iranskih krstarećih raketa, kao i protivbrodskih krstarećih raketa i hiljade dronova kamikaza koji su u stanju da stignu do Kipra i brodova koji prolaze ovom rutom.

Razlog Nasralahove pretnje napadom

Razlog Nasralahove vatre (verbalne) bio je taj što Izrael već duže vreme na jugozapadu grčkog dela ostrva u zoni planine Trodos osom zapad istok izvodi obuku svojih pilota borbene avijacije F-16I Sufa i F-15I Ra am!

Hezbolah već duže vreme prati dešavanja na Kipru koji je vazdušnom linijom udaljen od obale Libana više od 230 kilometara .

Sve ovo, ali i novija dešavanja da neki ambasadori napuštaju Bejrut, a Kanađani pripremaju evakuaciju svojih državljana i članova njihovih porodica, dok izraelska vojska nagomilava vojsku na granici da je početak Trećeg libanskog rata pitanje momenta.

Trenutno situacija se može opisati čuvenom rečenicim: „Sve je spremno za veliki rat, ali on i dalje ne počinje. Samo se traži povod“.

Kipar je odgovorio na Nasralahove pretnje da s tim nema nikakve veze da je posrednik između Zapada i arapskog sveta, da je to mesto odakle se humanitarna pomoć doprema brodvima do pontona blizu obala Gaze.

Isto tako u ambasadi Kipra u Bejrutu prestali su izdavati vize građanima Libana za ovu zemlju koja je odskočna daska prema Evropskoj uniji.

Već sada se postavlja pitanje kako bi Kipar mogao reagovati na napad Hezbolaha.

Za odbranu grčkog dela zadužena je Nacionalna garda Kipra sa kojom se posetioci mogu susresti već na samom aerodromu kada slete na aerodrome Larnaka ili Pafos.

Nacionalna garda Kipra je vojna formacija koja je zadužena za odbranu Kipra i ima pozamašan vojni arsenal. Kopnenom vojskom se nećemo baviti, već isključivo u ovom slučaju protivvazduhoplovnom odbranom s obzirom na okolnosti pretnji toj državi pozamašnim arsenalom taktičkih balističkih raketa dometa do 300 km.

Britanci na Kipru

Ova ostrvska država koja je članica EU iako pripada geografski jugozapadnoj Aziji je strateški važno ostrvo. Predstavlja trenutno oči i uši istočnog Mediterana posebno od kada je buknuo građanski rat u Siriji. Velika Britanija kontroliše 2,74 posto Kipra. Na samom ostrvu postoji nekoliko britanskih vojnih baza od kojih je najveća Akrotiros koja je aerodrom i lokacija sa koje poleću borbeni avioni Jurofajter Tajfun 2000 koji patroliraju na nebu iznad Sirije, Iraka kao i napad na ciljeve jemenskih Huta.

Isto tako na aerodrom povremeno sleću špijunske letelice poput U-2S, zatim britanski izviđački avioni koji osmatraju povremeno Gazu i trenutna dešavanja i borbe.

Velika Britanija na Kipru ima 2.260 vojnika i to dva pešadijska bataljona, jedna helikopterska eskadrila sa 3 helikoptera SA330 Puma HC2. U okviru operacije „Inherent Resolve“ nalazi se 500 vojnika i jedan lovačko bombarderski puk sa 10 Typhoon FGR4, 1 A330 MRTT Voyager
KC3; 2 C-130J-30 Hercules.

U okviru misije UNFICYP zona razdvajanja grčkog i turskog dela u okviru misije Operation Tosca nalazi se 257 vojnika svrstanih u dve pešadijske čete.

Inače Velika Britanija na palnini Trodos ima radarsku stanicu koja pripada RAF-u Mt Olympus. Zona Larnake i Famaguste pokrivaju Britanci iz baze Berkjara sa raketnim sistemom „Sky Sabre“ ili nebeska sablja koja pokriva i štiti ovu zonu od potencijalnog napada protivnika u ovom slučaju Hezbolaha.

Uz morsku obalu Kipra nalazi se HMS Duncan D-37 razarač klase Type 45 koji pruža PVO zaštitu ostrva od potencijalne pretnje iz pravca istoka odnosno obala Sirije i Libana.

PVO nacionalne garde Kipra

Glavna snaga su PVO rakete srednjeg dometa raketna baterija 4 PVO sistema ruskog 9K37M1 Buk M1-2 (RS-SA-11 Gadfly). Inače Kipar je bio vlasnik PVO sistema dugog dometa S-300 PMU-2 koji je zbog pritiska Turske i Izraela od 1997 ustupljen Grčkoj.

Osim PVO sistema dugog dometa je i 18 kratkog dometa od čega 12 raketnog sistema Aspide i 6 9K331 Tor-M1 (RS-SA-15 Gauntlet). Kipar je takođe kupac PVO sistema Mistral 3.

Za presretanje dronova kamikaza Samad 2 i 3, kao i Mirsad 2 tu je cevna PVO artiljerija i to 60 komada od čega 36 komada jugoslovenske proizvodnje M-55 Zastava kalibra 20 mm, kao i 24 britanska GDF 003 dvocevna topa Oerlikon GDF 003 kalibra 35 mm.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.