ANALIZIRAMO DA LI UKRAJINA SPREMA NAPAD NA RUSKU RADARSKU STANICU BARANOVIČI U BELORUSIJI?!

Andrej Mlakar

U Ukrajini nema mira, rat se nastavlja sa većim ili manjim pomernjima, ali polako postaje napeto i na granici Ukrajine i Belorusije, a po svemu sudeći eksalacija na granici dve države je pitanje vremena.

Državni granični komitet Belorusije zabeležio je povećanje broja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na granici sa Belorusijom. Kako navodi ovaj komitet na ovaj pravac su stigle specijalne jednice ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR.

Kako se navodi u zoni odgovornosti Žitomirskog graničnog odreda pojavila su se američka borbena vozila pešadije Bredli M2 ODS, samohoni višecevni raketni sistemi HIMARS, američke vučne haubice M777 kalibra 155 mm, protivazduhoplovni samohodni topovi Gepard i drugo naoružanje zapadne proizvodnje.

Neke obaveštajne inofrmacije ukazuju da to može značititi samo ili psihološki pritisak ili da je udar po beloruskoj teritoriji samo pitanje vremena. Isto tako ukrajinskom predsedniku Zelenskom do jeseni je potreban neki “vojni uspeh”.

Ono što se već sad nagađa i predmet spekulisanja s obzirom na već izvršene napade jeste udar sa taktičkim balističkim raketama na ruski radar velikog dometa “Volga” koji se nalazi u blizini mesta Baranovići nekih 120 km od ukrajinske granice. Inače radar iz sistema “Volga” je deo radarskog sistema za rano otkrivanje i upozoravanje iz sistema protivraketne odbrane nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a danas Rusije. Inače ovu rusku radarsku stanicu opslužuje 1.500 ruskih vojnika.


Kod beloruskog graničnog komiteta postoji mišljenje i procena da će specijalne jendice vojne obaveštajne službe GUR koje su pristigle pokušati upade na beloruski teritoriji i usmeriti se prema ruskim vojnim objektima na teritoriji Belorusije, a u blizini granice dve države.
Tu se pre svega misli na dva vojna aerodroma Zjabrovka i Bokovo u Gomeljskoj oblasti.
Neke obveštajne informacije ukazuju da bi na peti kao u slučaju Rusije mogla biti i beloruska rafinerija Mozir koja se nalazi na 60 km od granice sa Ukrajinom, što ukazuje da postoji velika opcija aktiviranja ratnog sukoba na teritoriji Belorusije koji je vešto izbegnut nekoliko puta od početka rata u Ukrajini 24. februara 2022.

Kao zaključak nameće se da je ovakava priprema uvod u proširenje rata i direktni ulazak u borbena dejstva zemalja članica NATO.

Ruske vojne instalacije u Belorusiji nisu nikakva novina. Postoje odavno: radio-lokaciona stanica za upravljanje nuklearnim podmornicama Severne flote u gradu Vilenajki i radarska stranica za rano upozoravanje i oktrivanje u sklopu antibalističke i raketne zaštite sa radarom Volga dometa više od 2.000 km u mestu Baranoviči smeštena u bleoruskim močvarama.

Za korištenje ovih baza Rusija ne plaća Minsku nikakvu novčanu nadoknadu (zamena za otpisane kredite). Za obe radarsko-komunikacione stanice ne važe nikakve kontrole i ograničenja.

Treća baza koja je od početka rata u Ukrajini dobila na značaju je Magulišči inače komandno mesto PVO Belorusije. U toj bazi raspoređeni su bili jedno vreme borbeni avioni nosači hiperzvučnih raketa H-47 Kinžal i avioni za rano radarsko otkrivanje A-50U. Tu dolazi i baza Lide u kojoj se nalaze jurišnici Su-25 i Su-24 koji nose taktičko nuklearno naoružanje.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.