FELJTON VAZDUHOPLOVNE SNAGE LATINSKE AMERIKE 4 DEO: Vazduhoplovstvo Republike Surinam

AUTOR: Danko Borojević

Bivša holandska kolonija Surinam postala je nezavisna 1975. godine, iste godine proglašena je republikom. Surinam je najmanja nezavisna država u Južnoj Americi. Smeštena je u severnom delu Južne Amerike, na štitu Gijana i deli se na dve glavne geografske regije. Obuhvata površinu od 163.270 kilometara kvadratnih . Severni, nizijski priobalni deo je kultivisan, i većina populacije živi na ovom prostoru. Južni deo se sastoji od tropskih kišnih šuma i retko naseljenih savana duž granice sa Brazilom. Na zapadu graniči sa Gvajanom, na jugu sa Brazilom i na istoku sa Francuskom Gvajanom. Na teritoriji Surinama živi nešto više od 456 hiljada stanovnika, gradsko stanovništvo obuhvata 49%. Surinam je retko naseljena država i jedina država zapadne hemisfere u kojoj se govori holandski, a da nije deo Kraljevine Holandije. Zemlja je izuzetno raznolika etnički, jezički i verski.

ISTORIJA VAZDUHOPLOVNIH SNAGA SURINAMA

Po svom sticanju nezavisnosti Surinam u početku nije raspolagao vojskom, već je za potrebe održavanja unutrašnjeg mira raspolagao sa manjim policijskim snagama. Međutim, ubrzo će se situacija promeniti. Tako da je već početkom osamdesetih godina XX veka Surinam raspolagao sa manjim vojnim jedinicama.

Početkom 1982. godine u okviru odbrambenih snaga Surinama odlučeno je da se formiraju manje vazduhoplovne snage. Iste godine nabavljen je jedan helikopter Hughes 500, pet aviona Britten-Norman BN-2A Islander i jedan avion Cessna 206 Turbo Stationair. Svi vazduhoplovi su dobili zadatak vršenja vazdušne granične kontrole i službe spasavanja. Na svoje misije poletali su iz vazduhoplovne baze Paramaribo-Zanderij koja se nalazi u blizini glavnog grada Paramaribo. Helikopter Hughes 500 iste godine je povučen iz naoružanja zbog udesa, dok se avion Turbo Stationair zadržao u upotrebi do 1998. godine.

Već 1985. godine, dolazi do pobune potomaka crnih robova i vlada je morala zbog gerilskih aktivnosti da iz Švajcarske nabavi tri aviona Pilatus PC-7 Turbo Trainer, koji su dobili ulogu aviona za protivgerilska dejstva. Avioni su isporučeni Surinamu sa švajcarskim oznakama i serijskim brojevima. U Surinamu su dobili važeće brojeve i oznake vazduhoplovnih snaga Surinama. Sledeće godine su nabavljena dva helikoptera Aerospatiale SA-316B Alouette III.
Jedan helikopter se srušio, dok je drugi zadržan u upotrebi sve do 1999. godine. Tokom 1988. godine nabavljen je jedan helikopter Bell 205 koji se zadržao u upotrebi sve do 1998. godine. Početkom devedesetih godina XX veka nabavljeno je još nekoliko vazduhoplova. Tako su 1993. godine nabavljeni po jedan primerak aviona Cessna 182 i Cessna 310, a 1998. godine dva aviona CASA C-212-400. Avion Cessna 310 zadržan je u upotrebi do 1997. godine.
Populistička politika predsednika Žila Vijdenboša i nabavka aviona CASA C-212, izvršili su ozbiljan pritisak na godišnji budžet zemlje za 1999. godinu.

VAZDUHOPLOVNE SNAGE SURINAMA DANAS

Danas avijacija Surinama raspolaže sa personalom od oko 200 ljudi. Primarni zadatak vazduhoplovnih snaga Surinama pre svega se odnosi na kontrolu pomorskih puteva i ribarskog područja na moru i transport iznad prašume Surinama. Osim toga zadatak avijacije je i kontrola granice i ispomoć pri sprečavanju ilegalnih prelazaka kao i sprečavanje trgovine narkoticima i zaštita prirodnih resursa, pre svega šume.

Avijacija Surinama danas raspolaže sa četiri aviona Britten-Norman BN-2A Islander, tri aviona Pilatus PC-7 Turbo Trainer, jednim avionom Cessna 182 i dva aviona CASA 212-400. Iz Indije su nabavljena tri helikoptera HAL Dhruv.
Međutim, zbog problema u finansiranju trenutno su operativi jedan avion PC-7, dva aviona CASA C-212-400, dva aviona Britten-Norman BN-2A Islander, jedan avion Cessna 182 i tri helikoptera HAL Dhruv.

ZAKLJUČAK

Vazduhoplovna komponenta Vojske Surinama formirana je ubrzo po sticanju samostalnosti te zemlje. U maju 1982. nabavljeno je nekoliko aviona i jedan helikopter. Razvoj avijacije Surinama tesno je vezan sa novijom istorijom Republike Surinam.
Građanski rat koji je izbio krajem 1985. godine primorao je vladu Surinama da nabavi naoružane vazduhoplove i to avione PC-7 i helikoptere Alouette III. U žestokim borbama koje su vođene između vojske i gerilaca ovi naoružani vazduhoplovi su se dobro pokazali. Po okončanju rata trebao je da predstavlja mirnodopski razvoj ovog vida vojske. Međutim, ubrzo će doći do vojne intervencije Gvajane u području Tigra koje je bogato rezervama boksita i nafte. Tokom tog kratkotrajnog sukoba Kina je pružila vojnu pomoć Surinamu. Tako da je sukob ubrzo okončan.
Po okončanju sukoba sa Gvajanom, Surinam je počeo polako da obnavlja vojne veze sa Holandijom i SAD.
Sukob sa Gvajanom, uverio je političko rukovodstvo Surinama da mora imati potpunu kontrolu svog vazdušnog prostora. Međutim, ograničeni finansijski resursi Surinama čine problem u održavanju sofisticirane vazduhoplovne tehnike. Iz tog razloga biće teško ostvariti potpunu kontrolu sopstvenog vazdušnog prostora.

Surinam ima sličan problem kao i Gvajana, zbog slabe naseljenosti i nedovoljne ekonomske razvijenosti, teško je očekivati da se iole ozbiljnija sredstva ulože u razvoj vazduhoplovne komponente Vojske Surinama. Čak je i nabavka aviona CASA C-212 i njihovo održavanje predstavljalo ozbiljan finansijski udarac na ionako mali budžet Surinama. Finansijski problemi
predstavljaju ozbiljan problem i danas, kad je u pitanju finansiranje ovog vida Vojske Surinama.

FOTOGALERIJA

NE PROPUSTITE:

FELJTON VAZDUHOPLOVNE SNAGE LATINSKE AMERIKE 2. DEO: Ratno vazduhoplovstvo Perua

FELJTON VAZDUHOPLOVNE SNAGE LATINSKE AMERIKE 1. deo: Ratno vazduhoplovstvo Venecuele

FELJTON VAZDUHOPLOVNE SNAGE LATINSKE AMERIKE 3. DEO: Vazduhoplovne snage Ekvadora

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.