ZA VIKEND ODRŽAN ORIJENTACIONI MARŠ: Cilj- Gudurički vrh

Autor: Predrag Petrović Organizacioni sekretar ORVS Južni Banat

Kažu ljudi, kada nešto radiš iskreno i iz srca, onda ti i Bog pomogne…Tako je bilo i u subotu, 16. februara 2019. godine.

Kao i mnogo puta do tada, organizacija je do detalja brižljivo isplanirana, svako je znao svoje mesto i ulogu, i davao sve od sebe, a onda je usledila i nagrada od Boga. Sunčano jutro, nebo bez i jednog oblaka, vreme mirno, bez daška vetra. Idealno!

Organizacija rezervnih vojnih starešina Južni Banat je drugi put zaredom, povodom Dana državnosti, organizovala sretenjski orijentacioni marš. Ovoga puta, zborno mesto i polazna tačka je bilo Malo Središte, a cilj – Gudurički vrh, najviši vrh u Vojvodini.

Već od 8 časova počele su da dolaze rezervne vojne starešine iz Vršca, Kovina, Plandišta, Alibunara, Bele Crkve, počeli su da stižu gosti iz SUBNOR-a Vršac, rezervne vojne starešine iz Zrenjanina i Beograda. Dočekali su ih vredni domaćini, članovi ORVS Južni Banat, srdačnom doborodošlicom, čvrstim stiskom ruke, bratskim zagrljajem i kuvanom rakijom.

Malo Središte? Da, malo je prostorno i po broju stanovnika, ali je veliko po ogromnom srcu ljudi.

Po protokolu, tačno u 9 časova, predsednik ORVS Južni Banat, Milan Milikić, je pozdravio prisutne i prepustio komandu penzionisanom pukovniku Milanu Ćulibrku. Orijentacioni marš je počeo. Sledećih dva sata usledio je blagi uspon ka Guduričkom vrhu. Gosti su bili oduševljeni prelepom prirodom Vršačkih planina, bilo je šale, smeha, recitovanja stihova, slikanja, pomoći gostima bez kondicije, ali kroz sve to, osećala se vojnička organizacija. Znalo se ko ide na čelu kolone, ko ide na začelju, ko je zadužen da vodi računa o gostima… Uz nekoliko stajnih tačaka, koje su služile i za odmor i okrepljenje, i za priču o orijentaciji i strategiji, svi su stigli na Gudurički vrh. Na vrhu odmor, zajedničke fotografije, pesma, priča o strategiskoj važnosti vrha i okolnih kota…Spomenuše se čak i stari Rimljani.

U 13 časova, počeo je svečani ručak u sali MZ Malo Središte. Na meniu: sir, šunka, pršuta, kobasice, slanina, naravno, sve domeće izrade. A onda, pihtije, gulaš, svadbarski kupus i domaća proja.

Pored učesnika orijentacionog marša, na svečanom ručku su bili i članovi gradskog Veća grada Vršca, koji su podržali aktivnosti ORVS Južni Banat i obećali pomoć u daljem radu.

Specijalni gosti su bili vikar rumunske pravoslavne crkve, gospodin Janeš Mojse i protojerej rumunske pravoslavne crkve gospodin Emanuel Mojse.
Ručak je počeo molitvom “Oče naš” i blagoslovom, a onda, na oduševljenje svih prisutnih, gospodin Janeš Mojse je održao patriotski govor i zamolio prisutne da sa njim otpevaju jednu srpsku rodoljubivu pesmu.

Gudurički vrh i Vršačke planine su već polako počeli da tonu u mrak, kada su članovi ORVS Južni Banat i njihovi gosti, krenuli kućama. Srca puna prelepih uspomena i čvrsto obećanje: “vidimo se i sledeće godine”.
A, sledeće godine, za orijentacioni marš, postavlja se cilj: 100 učesnika.


FOTO: ORVS “ JUŽNI BANAT“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.