NEBESKI ŠTIT SA ZEMLJE: Samohodni raketni sistem 2K12 KUB-M/Kvadrat

Četvorica autora Danko Borojević, Dragi Ivić, Željko Ubović i Zoran Vukosavljević nedavno su objavili knjigu „Nebeski štit sa zemlje: Samohodni raketni sistem 2K12 KUB-M/Kvadrat“, koja je brzo zapala za oko ljubitelja avijacije i raketnih sistema PVO.

Knjiga je mogli bi s pravom reći hrabar iskorak čuvenog trojca kome se pridružio i četvrti autor inače odlični poznavalac ovog raketnog sistema za protivvazdušnu odbranu odnosno kako bi danas rekli za protivvazdušna dejstva (PVD).

Naša čitalačka publika po prvi put dobila je jednu detaljnu knjigu o jednom PVO sistemu koji je uglavnom minimalistički prikazivan u literaturi na našem jeziku ili vojnim i vazduhoplovnim časopisma. Autori su zahvaljujući odličnom poznavanju materije uspeli da objedine nekoliko delova: razvoj sistema, tehnički opis, učešće u sukobima širom sveta, nabavka za potrebe JNA, upotreba sistema KUB u građanskom ratu na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zatim KUB u naoružanju VJ i na kraju najzanimljiviji deo iskustvo upotrebe ovog raketnog sistema u NATO agresiji ili bombardovanju (zavisi ko kako preferira), gde su po prvi put za razliku od dosadašnjih materijala objavljene neke novine poput dejstvovanje raketnim sistemom KUB na jurišnik A-10 i gađanje strateškog bombardera B-1B.

Za ovu knjigu s pravom bi mogli reći da je jedan neformalni priručnik upotrebe raketnog sistema KUB, koji osim detaljnih tehničkih detalja o lanseru, raketama i radarima koji čine bateriju sistema KUB sadrži i razna borbena iskustva iz upotrebe ovog raketnog sistema pre svega za vreme Četvrtog arapsko-izraelskog rata 1973. godine koji je otpočeo na jevrejski praznik Yom Kipur. Upravo u tom ratu ovaj raketni sistem je imao svoj zvezdani trenutak. U knjizi su opisani neki zanimljiv detalji iz ovog sukoba i koliko je zapravo ovaj PVO sistem naneo gubitaka izraelskoj avijaciji, ali takođe i novi detalji kako su Izraelci tokom operacije „Mir za Galileju“ uspeli mudrom taktikom da eliminišu sirijske baterije ovog PVO sistema. Takođe u knjizi čitalac će da pronađe i kako je upravo analiza JNA uticala da tadašnja Jugoslavija takođe nabavi ovaj PVO sistem.

Čitalac će moći pronaći dosta podataka kako je tekla preobuka, ali i formiranje samohodnih raketnih pukova.

Važan detalj jeste upotreba ovog raketnog sistema za vreme građanskog rata na prostoru SFRJ. Pa se tako u knjizi spominje detaljno kako je oboren transportni aviona AN-2 sa koji je pripadao hrvatskom ZNG, koji je nad istočnom Slavonijom izbacivao bojler bombe. Knjiga sa odličnim šematskim prikazima opisuje i kako je RS KUB oborio američki F-16 kod Bosanskog Petrovca 1995, ali i KUB-ovi koji su dodeljeni VRSK, a koji su učestvovali u obaranju helikoptera i transportnih aviona, koji su prevozili oružje za opkoljenu enklavu UN Bihać.

Knjiga takođe obiluje i ličnim zapisima svedočenja vodnika Zorana Vukosavljevića pripadnika 60. srp iz Danilovgrada koji je opisao detaljno kako su se jednice KUB spremale za odbranu od predstojeće NATO agresije, iskustva upotrebe i maskiranja. Ono što će čitalac moći pročitati u ovoj knjizi jeste i kako je zapravo ovaj raketni sistem bio glavna sfera interesovanja NATO stratega, jer je raketni sistem S-125M „Neva“ smatran zastarelim, pa je upravo snažno elektronsko ometanje tokom cele NATO agresije vršeno nad ovim baterijama.

Zanimljiv detalje jesu sukobi posade dva raketna puka sa jurišnicima A-10 na prostoru KiM i gađanje ovih borbenih aviona i okršaj sa strateškim bombarderima B-1B na nebu Srbije.

„Dakle 2. aprila 1999. godine, iznad neba severne Srbije, reč je o Novom Sadu ili Pančevu, posada bombardera B-1B Lancer je odradila bombardovanje ciljeva. Kad je odradila bombardovanje ciljeva. Kada su završili, nije im se zatvorio jedan spremnik za bombe i uočeni su nišanskim radarom SAM (raketa zemlja-vazduh) sistema. Lansirana je prva raketa, kojoj su izmakli. Lansirana je i druga raketa i njoj su izmakli. Ipak, u tom manevrisanju potrošili su previše goriva i nisu se mogli vratiti na svoj matični aerodrom Fairford (Velika Britanija), odakle su poleteli, nego su iznad Nemačke morali bit tankovani u vazduhu.…..“

Knjiga se završava upotrebom ovog raketnog sistema u Vojsci Srbije kao i predviđanjem mogućnosti njegove modernizacije.

Knjiga predstavlja jedan značajan iskorak, jer po prvi put dobijamo odličan materijal od domaćih autora koji su se potrudili da opišu ovaj raketni sistem, koji se i dalje koristi kako u Vojsci Srbije, tako i u ostalim armijama sveta, ali i u borbenim dejstvima pre svega u Siriji protiv izraelske avijacije.

Knjiga“Nebeski štit sa zemlje: Samohodni raketni sistem 2K12 KUB-M/Kvadrat može se naručiti na e-mail: d.borojevicsvik@gmail.com ili kupiti u prodavnici M -Hobby Bulevar Mihaila Pupina 123 11070 Novi Beograd.

Andrej Mlakar

NEBESKI ŠTIT SA ZEMLJE Sаmohodni rаketni sistem zemljа-vаzduh 2K12 kub

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.