RUSIJA KRSTAREĆIM RAKETAMA UNIŠTILA 10 KLJUČNIH TRAFOSTANICA UKRAJINSKE ŽELEZNICE Kako je paralisan saobraćaj i transport oružja i municije sa Zapada na Istok zemlje

AUTOR: Andrej Mlakar

Ruska vojska nastavila je u petak 29. aprila udar krstarećim raketama tipa kalibr lansiranih sa podmornica u Crnom moru udar po železničkoj infrastrukturi Ukrajine. Ovo je drugi udar za četiri dana.

Naime, ruska vojska je visokopreciznim krstarećim raketama za četiri dana uništila 10 ključnih trafostanica ukrajinske železnice na zapadu Ukrajine, sa čime je paralisan i blokiran železnički saobraćaj između zapada i istoka Ukrajine.

Ovi napadi naneli su veliku štetu Ukrajini, jer osim što je zaustavljen prevoz teške ratne tehnike i municije koja stiže iz Poljske, zaustavljen je i transport goriva, kako iz pomenute Poljske, tako i iz pravca Rumunije.

Inače ukrajinska železnica ima električne lokomotive, a da bi zaista pokrenula ponovo železnički saobračaj dok se ne osposobi 10 ključnih trafostanica jedina opcija koja im ostaje jeste upotreba parnih lokomotiva, a širina železničkih šina ne odgovara.

-Ukrajinci su tražili opremu i lokomotive iz Evrope, ali im to ništa ne pomaže. Da znam da su traćili električne lokomotive od Zapada, ali koliko moraš biti glup da tražiš nešto što nećeš moći da koristiš, kaže vojni komentator Boško Jovanović i dodaje

-Kako tvrdi jutjuber Jurij Podoljaka, a s obzirom da se Ukrajinci žale i da mu se kanal zatvara, on je izneo teoriju da Rusi ne gađaju te konvoje sa oružjem, zato što Ukrajinci kače vagone sa oružjem za putničke kompozicije. To će jako da im oteža, jer se železnicom lako možeš da nakačiš vagone koliko želiš i teraš. Bitno je da shvatimo da i mi moramo da iskopiramo rusku železničku vojsku. Napravi se kompozicija od specijalnog vagona za ometanje, elektornsko izviđanje, imaš tenkove, PVO sisteme. Tenkovi su sa posadama koje mogu da otvaraju vatru. Ne bi nam smetalo da imamo jednu takvu kompoziciju, dodaje Jovanović.

S obzirom na količinu vatrenih udara poslednje nedelje aprila procenjuje se da su ukrajinske jednice koje se bore u Donbasu izgubile već 60 posto boraca bilo u ranjenim ili poginulim vojnicima.

Podsetimo, ruska vojska u ponedeljak 25. aprila 2022. izvela je više napada krstarećim raketama na želzničku infrastrukturu na zapadu Ukrajine. Napad je izveden krastarećim raketama tipa Kalibr i H-101 sa kojima je gađano šest transformatora u blizni železničkih stanica Krasnoje, Zdolbunov, Žmerinka, Berdičev, Kovel i Korosten.

Inače pomenute železničke stanice imaju stratešku važnost jer ukrajinska vojska preko vrši snabdevanje inostranim naoružanjem i vojnom opremom ukrajinskih snaga u Donbasu.

Cilj akcije bio je onemogućiti prebacivanje teške tehnike, tenkova, samohodnih haubica, municije i artiljerijskih granata na istok gde ruska vojska sve više steže obruč oko ukrajinske vojske.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.