SRBIJA OD KINE NABAVILA PVO SISTEM HQ-17 (KINESKA VERZIJA RUSKOG TORA)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazeći novouvedeno naoružanje domaće proiizvodnje u jedinice Vojske Srbije potvrdio je da je iz Kine nabavljena 3 puka raketnog sisitema PVO FK-3, iz Rusije ometač dronova tipa Repelent i da je kupljena kineska PVO verzija ruskog raketnog sistema TOR M-1 pod oznakom HQ-17 AE čija maketa je prikazana krajem septembra 2023. godine na Sajmu naoružanja Partner 2023.

Za sada broj nabavljenih sistema nije poznat.

O tome je bilo reči na prošlogodišnjem Sajmu naoružanja Partner 2023. a trač je postao konačno realnost 30. januara 2024..

Za sada pomenuti HQ-17 AE se pojavio na “Partneru 2023”, ali kao maketa na štandu China National Precision Machinery import and export corporation. Svi koji su posetili Sajam i halu 4 gde su svoje proizvode izlagali kineske odbrambene kompanije mogli su da vide široku paletu kineskih PVO sistema među kojima je bila i maketa uvenog FK-3.

Prema opisu koji je dala u svom prospektu China National Precision Machinery import and export corporation HQ-17 AE spada u PVO sisteme malog dometa nove generacije.

Ovaj PVO sistem namenjen je za gađanje različitih niskoletećih ciljeva kao što su letelice sa fiksnim krilima, naoružani borbeni i transportni helikopteri, bespilotne letelice, dronovi, krstareće rakete, taktičke rakete vazduh-vazduh i planirajuće i vođene avio bombe,

Raketni sistem postavljen je na vozilo velike mobilnosti koji je kombinovao dobru manevarbilnosti i brzo pomeranje sa jedne na drugu tačku.

Foto: Andrej Mlakar

HQ-17 AE namenjen je za blisku PVO i zaštitu trupa na terenu prilikom marša ili baziranja, odnosno koncentracije, kao i podršku u ofanzivnim i defanzivnim operacijama.

Takođe ovaj raketni sistem može se koristiti kao ključna tačka protivvazduhoplovne odbrane za mnoge tačke i mete u borbenoj zoni.

Vozilo opremljeno ovim PVO sistemom može da se koristi kao poptuno autonomni borbeni sistem u sklopu zaštite PVO trupa kao i mogućnost lansiranja za vreme marša. Sposobnost nišanjenja i gađanja više ciljeva. Brza reakcija i lansiranje rakete u intervalima, mala zona minimalne daljine lansiranja i veoma visoko vreme presretanja.

Ovaj raketni sistem ima ugrađene jake ometače.

Vozilo ima veliku sposobnost kretanja po različitim terenima. Takođe sistem ima opciju jednostavne ugradnje i fleksibilne konfiguracije što omogućava brzu popunu ovog PVO raketnog sistema.

Što se tiče presretanja za ovaj raketni sistem dati su sledeći podaci prema katalogu :

Presretanje po daljini:

1,5-15 km protiv letelica koje nemaju stelt karakteristike;

1,5 – 9 km protiv letelica sa stelt karakteristikama;

1.5- 8 km protiv raketa

Presretanje po visni:

0,01-8 km protiv letelica koje ne poseduju stelt karakteristike;

0,01 -6 km protiv letelica koje poseduju stelt karakteristike,

0,01-5 km protiv raketa.

Sistem vođenja kod ovog sistema je radio komandni.

Verovatnoća pogađanja cilja prvom raketom iznosi 0,85 protiv aviona, a 0,8 protiv raketa.

Svako vozilo raspolaže sa po četiri rakete, koje mogu da presreću četiri mete.

Maksimalna brzina kretanja vozila je 25 km na čas.

Osnovu vatrenu jednicu čini raketna baterija koju čini jedno komandno vozilo i četiri borbena koji ukupno odjednom može da lansira 16 raketa.

U sastavu jedne raketne baterije nalaze se i 4 vozila za transport i pretvoar raketa, jedna pokretna mehaničarska radionica, vozilo za snabdevanje energijom, jedna radionica za proveru ispravnosti raketa, jedna stanica za održavanje raketa i vozilo za kalibraciju.

Tokom 1990-ih prošlog veka Narodna oslobodilačka vojska je nabavila ruski sistem Gauntlet 9K331M1 Tor-M1 / SA-15C. Kineski izvori navode da broj SA-15 iznosio oko 25 sistema, raspoređenih u 31. i 38. armijskoj grupi.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.