ZAŠTO UKRAJINCI ŽELE NEMAČKE KRSTAREĆE RAKETE „TAURUS“ ZA RAT PROTIV PUTINA? ANALIZA PUKOVNIKA RAJZNERA

Andrej Mlakar

Pukovnik Markus Rajzner vojni istoričar i vođa instituta za oficirsku obuku austrijske
Savezne vojske na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Beču Neuštadt, redovno se bavi analizom ukrajinskog rata i prikazom situacije na terenu.

U jednoj od poslednjih svojih analiza u koje je autor teksta imao uvid, Rajzner se bavio temom nemačkih krstarećih raketa „Taurus“ dometa 560 km koje Ukrajina žarko želi kao strateško oružje za napad na ciljeve unutar ruske teritorije, zašto baš Kijev traži te rakete.

O ostalim temama ometanja na teritoriji Rusije i analizom pukovnika Rajznera drugom prilikom, a sada fokus naše teme biće baš krstareća raketa „Taurus“.

Da li je Taurus čudesna raketa za rat protiv Putina? Ovako glasi podnaslov analize pukovnika Rajznera

„Zapadne države već imaju oružje koje nije moguće tako lako uticati ruska tehnologija ometanja.
To uključuje i nemačku krstareću raketu Taurus koja može da pogodi svoje ciljeve nezavisno od satelistskih sistema od kojih prima informacije“.

Razlog prema pukovniku Rajzneru leži u tome što nemačka krstareća raketa Taurus ima dodatne sisteme za određivanje položaja, inercijalni navigacioni sistem, referentna navigacija terena
kao i sistem za obradu slika.

⚡️Member of the Bundestag, Roderich Kiesewetter, in an interview with RND, spoke in favor of the supply of German TAURUS cruise missiles to Ukraine.

Da prevedemo sa vojnostručnog jezika, krstareća raketa Taurus ima 3D mapu terena i četiri sistema za navigaciju: dodatne sisteme za određivanje položaja, inercijalni navigacioni sistem referentna navigacija terena i GPS. U pitanju je krstareći projektil koji leti u 3D režimu.

Pripremu same rakete za let se vrši isključivo u Nemačkoj i u ovom slučaju tu raketu Ukrajina ne bi mogla da lansira bez nemačkih stručnjaka

„I zato se Ukrajina nada isporukama ovog oružja iz Nemačke“, piše Rajzner.

On podseća da nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) je već zahtev Ukrajine nekoliko puta odbio. Šolc je to pravdao nemačkim bezbednosnim interesima, jer bi se moglo dogoditi da ovo visokoprecizno oružje padne Rusima u ruke i time im pruži važne informacije o ugrađenoj tehnologiji.

Vojni ekspert Rajzner u osnovi smatra da je ovo „važeći argument“, ali on ima zamerke na izjave Šolca jer verovatno Rusi se neće moći tako olako dočepati ovih raketa i time im neće biti pružen uvid u određene ugrađene tehnologije.

Rajzner navodi da britanske i francuske krstareće rakete Storm Shadow/Scalp koje se koriste u Ukrajini imaju siromašniju tehnologiju.

„Međutim, morate imati na umu da svaki od ovih sistema ima samo ograničeno vreme efektivnosti dok protivnik ne preduzme akcije prilagođavnja“, kaže Rajzner i kao primer navodi samohodni višecevni raketni sistem „Himars“ i to objašnjava kao „Himars efekat“, jer je on nestao posle nekoliko meseci od kada se ovaj sistem pojavio na frontu.

„To bi važilo i za Taurusa“.

Ukrajina je 2023. zatražila nemačke rakete dugog dometa Taurus kako bi mogli da unište potencijalne ciljeve na udaljenosti do 500 kilometara. Kancelar Olaf Šolc je odbacio ovu ideju, jer strahuje da bi Ukrajina mogla da upotrebi takvo oružje za raketne napade na rusku teritoriju.
.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.