MOSKOVSKI I LENJINGRADSKI VOJNI OKRUG

Andrej Mlakar

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je krajem februara 2024. godine ukaz prema kome su formirana dva vojna okruga: Moskovski i Lenjingradski.

Za Rusiju će posebno biti važan Lenjingradski vojni okrug s ozbirom da pokriva Finsku koja je članica NATO pakta u kojoj će neminovno doći do instaliranja američke vojne infrastrukture na tlu severa Evrope-

U sastav Lenjingradskog vojnog okruga ući će: Republika Karelija, Republika Koma, Arhangelska, Vologdska, Kalinjingradska, Lenjingradska, Murmanska, Novgorodska i Pskovska oblast,  Sankt Peterburg  i Nenecki autonomni okrug .

Severna flota je takođe postala deo novoformiranog Lenjingradskog vojnog okruga.

Moskovski vojni okrug formiran je u administrativnim granicama Belgorodske, Brjanske, Vladimirske, Voronješke, Ivanovske, Kaluške, Kostromske, Kurske, Lipecke, Moskovske, Nižnjenovgorodske, Orljske, Rjazanjske, Smolenske, Tambovske, Tverske, Tulske i Jaroslavske oblasti i grada Moskve.

Time prestaje da postoji Zapadni vojni okrug, na čijem mestu se pojavljuju Moskovski i Lenjingradski.

Četiri nove oblasti – Donjecka i Luganska narodna republika, Zaporoška i Hersonska oblast – ušle su u sastav Južnog vojnog okruga.

Osim toga, sačuvani su Centralni i Istočni vojni okrug.

Bivši ministar odbrane Sergej Šojgu dok je bio na funkciji najavio je potrebu za stvaranjem Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga u decembru 2022 .

Ruske vlasti su ovu odluku donele bile nakon najava Finske i Švedske o ulasku u NATO .

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.