JERMENI OD FRANCUZA KUPUJU 36 ARTILJERIJSKIH SISTEMA KALIBRA 155 MM! PREDNOSTI NORE U ODNOSU NA FRANCUSKOG CAESAR-a!

Andrej Mlakar

Francuski mediji objavili su informaciju da je na tekućem Sajmu naoružanja “Eurosatroy 2024” Jermenija, koja sa Francuskom isma sporazum o strateškom partnerstvu i vojnoj saradnji od te zemlje kupila 36 samohodnih haubica CAESAR kalibra 155 mm.

Za sada ono što nije poznato jeste na kom tipu tretenog vozila će biti jermenske haubice. Da li je u piitanju konfiguracija 6h6 koju čine francuski kamioni tipa Reno ili Mercedes Unimog koji se dostavlja inostranim kupcima, ili slovačka TATRA na konfiguraciji 8h8 koja je izrađena bila za Dansku vojsku, a onda svih 12 haubica predato Ukrajini.
U sredu je francusko Ministarstvo oružanih snaga saopštilo da je potpisalo „okvirni aranžman o saradnji za zajedničku nabavku CAESAR topova“ sa Estonijom i Jermenijom. Ova masovna porudžbina inače smanjuje jediničnu cenu jedne haubice.

oneplus_3

S druge strane ni Azerbejdžan nije baš mnogo naklono gledao na ovu nabavku, ali i ta država nabavlja intenzivno samohodne haubice i to od Srbije čak 48 samohdnih haubica Nora NG sa čime će ova zemlja dobiti ubitačno oružje, koje je u neki elemntima u prednosti u odnosu na francuski CAESAR.

oneplus_3

CAESAR i naša Nora

Prema nekim osnovinim taktičko tehničkim uporednim podacima što se tiče francuskog CAESAR on ispaljuje 6 granata kalibra 155 mm u minuti, ali ukupan borbeni komplet sistem je 18 ganata. Nora NG iapljuje 4 grante u minuti ali ima borbeni komplet 36 granata. Prednosti Nore u većem dometu, boljem Sistemu za upravljanje vatrom SUV, trajnosti cevi i otpornosti koja je na habanje znatno bolja.

Dosadašnja iskustva rata iz Ukrajine pokazala su da američke, nemačke, britanske i francuske haubice se nisu istakle što se tiče izdržljivosti cevi s obzirom da su postale veoma brzo neprecizne jer zbog količine ispaljenih granata u jednom danu dolazilo je do habanja i iskrivnjenosti cevi.
Ono što je rat u Ukrajini pokazao jeste da zapadni konstruktori artiljerijskog naoružanja svoje borbene sisteme nisu predvideli za rat visokog intenziteta koji bi trajao dosta dugo, nego za 0ograničena dejstva u uslovima kada protivnih nema jaku artiljeriju i artiljerijsku podršku. U prevod rat sa gerilskim grupama i organizacijama.

Osim Jermenije na Sajmu naoružanja “Eurosatroy 2024” Estonija će kupiti 12 haubica, a navedeno je da Hrvatska takođe planira da kupi 12 haubica objavio je La Tribune u četvrtak, kao i Francuska, koja formalizuje kupovinu Cezara najavljenu u januaru 12. u korist Kijeva.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.