LISTA SAVETNIKA ZELENSKOG ŠTA ZAPAD TREBA DA ISPORUČI UKRAJINI Podoljak traži 1.000 haubica, 500 tenkova, 2.000 oklopnjaka i 1.000 dronova od NATO pakta!

AUTOR Andrej Mlakar

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog nedavno je na Tviteru objavio listu želja šta bi trebalo Zapad da ispruči Kijevu kako bi rat na istoku Ukrajine preokrenuo u svoju korist.

Lista donacija je kratka, ali veoma impresivna u zahtevu. Međutim, postoji samo jedan problem, a taj problem se zove količina, jer tražene kapacitete, nema ni sam Zapad, koji je najveći isporučilac vojne opreme i naoružanja Ukrajini.

Prema ukrajinskim procenama to je samo 10 posto potrebnog oružja za rat protiv Rusije u Donbasu, zbog čeha se već iz Kijeva odapinju strele kritika prema zapadnim zemljama i članicama NATO da ubrzaju isporuke. Najodaniji saveznik Ukrajine Poljska već zakukava da je ostala bez zamenskog oružja, pošto je ono nekadašnjeg sovjetskog porekla isporučila Ukrajini, a zamena nije stigla i nije čak ni u najavi, s čime je oslabila sopstvenu odbrambenu moć, mada Varšava i dalje preti da će ući u sukob direktni sa Rusijom i naučiti Ruse pameti i spasti Ukrajinu. U Monsu to znaju zato i Poljake zauzdavaju jer ulazak Poljske u rat sa Rusijom značio bi i rat celog NATO pakta protiv Rusije.

Ali, vratimo se mi Podoljaku, koji je poznat od početka rata po fantazijama, preuveličavanju i propagandi i proverimo šta je to Podoljak tražio od Zapada:

Pa tako tavariš Podoljak traži 1.000 haubica bilo vučnih ili samohodnih kalibra 155 mm; 300 višecevnih bacača raketa MLRS ili HIMARS sa raketama dugog dometa iako on to striktno ne navodi, ali se sasvim podrazumeva; 500 tenkova kog tipa se ne navodi, ali očito zapadnih, a s obzirom da ni Zapad nema toliko operativnih tenkova ostaje pitanje odakle; zatim tu je i 2000 oklopnih vozila pretpostavlja se borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera, kao i borbenih oklopnih vozila točkaša i 1.000 dronova, da li borbenih, izviđačkih ili dronova-kamikaza nije poznato. U svakom slučajo teško bi se ova cifra mogla naći. Možda u SAD ili Grčkoj, Turskoj ali u ostalim posebno manjim zemljama članicama NATO teško. U svih 30 članica teško da ima toliko dronova i oklopnih vozila čak i u strateškoj rezervi.

Ova lista je označena kao minimum koji je potreban da Ukrajina preokrene rat u svoju korist.

  • 1.000 haubica kalibra 155 mm ne znam gde bi se našlo tih 1.000 haubica kalibra 155. To je stvarno . Bolje je da Mihailo Podoljak, pošto su vojni i industrijski kapaciteti dosta slabi ,ne vidim čak i da bi se poslalo 1.000 haubica , gde bi Zapad mogao da proizvede 1.000 novih haubica za sebe. 300 višecevnih raketnih bacača HIMARS ili M 270, ja opet nisam uveren da ih 300 ima negde zajedno. To bi značilo da bi države ostale bez oružja, ako bi dale Ukrajini .. To 500 tenkova, nema pojma kojih. Mislim da bi mogla da Makedonija pokloni bataljon tenkova T-72A, mogla bi i Hrvatska da pokloni M-84A4, njih 75. Hrvatska se uopšte ne nudi, da pošalje svojih 12 Pancerhaubica PZH 2000 koje su polovne Nemačke . 1000 dronova ne postoji u operativnoj upotrebi. Nema šanse da bi Amerikanci neku tehnologiju da bi poslali svoje dronove. Najbolje za Ukrajinu bi bilo da ima Globalhawk, ali to je malo verovatno. Čemu toliko dronova kad postoji Krasuha 4 koja može da ih obara bez problema, nije jasno. 20000 oklopnih vozila. Mogu da kupe od Mađara onih 800 BTR 80 i 70, ali Mađarska nije spremna da vojno pomaže Ukrajinu, tako, da je ne znam o čemu Mihailo Podoljak priča, jer oni nisu sposobni da koriste zapadnu tehniku. Oni mogu da koriste samohondu haubicu CEASAR što je slična njihovoj Bogdani, ali nisam siguran da bi izašli na kraj sa Zuzana 2 i Dana 2. Tako da je mnogo bolje da Mihail Podoljak predloži taktičko povlačenje na Dnjepar, nego što tvituje o opremi koju neće da dobiju, kaže vojni komentator Boško Jovanović.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.