RAT U SVEMIRU: Rusija ponovo nastavlja rad na protivsatelitskoj borbi i razvoju novih sistema

AUTOR: Andrej Mlakar

Ruski vojni časopis „Vojna misao“ koje izdaje Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je tekst pod naslovom „Oružana borba u svemiru, kontinuiteti razlike, principi i taktike sa kojom govori o nastavku razvoja borbenih sistema za protivsatelitsku borbu i to na bazi protivsatelitske rakete i laserskog aviona baziranog na transportnom avionu Iljušin IL-76, kao i laserskog sistema „Peresvet“.

Trojica autora od kojih je jedan general, a dvojica pukovnici inače doktori istorijskih nauka, navode da Rusija kreće ponovo u razvoj sistema za protivsatelitsku borbu i to kao mobilnih komponenti montiranih na postojeće borbene sisteme i razvoj novih.

U časopisu se navodi da Rusija nastavlja rad na razvoju protivsatelitskih borbenih kompleksa – lovca MiG-31D sa protivsatelitskom raketom i borbenog laserskog aviona baziranog na Il-76,

Kao primeri ruskih protivsatelitskih borbenih sistema kreiranim na mobilnim ili fiksnim nosačima su sistem protiv svemirske odbrane Kontakt zasnovan na borbenom avionu MiG-31; borbeni laserski sistem Sokol-Ešelon A60 na konstruisan bazi transportnog aviona Iljušin Il-76 avion; borbeni laserski sistem Peresvet“,

„Radovi na borbenom laserskom sistemu se nastavljaju paralelno sa kosmičkim nuklearnim reaktorom u Rusiji. Do sada je postavljen i testiran na transportnom Il-76. Nakon završenih testova proizvod bi mogao da se instalira na svemirsku platformu gde će biti priključen na nuklearni reaktor“.

Autori navode da slične sisteme razvijaju i SAD narčito kao nosači protivatelistskih raketa za šta se koristio u testiranju lovac F-15, ili rakete Standard SM-3 koji su presretači američkog antiraketnog štita montirani na kopnene ili pomorske lansere (brodove krstarice klase Tajkonderoga). Autori navode da su ovi sistemi i dalje dalkeo od savršenstva, ali je napravljen značaj korak ka tome slikovito objašnjavajući definicijom generala Žomina koji je u knjizi „Rezim vojnog iskustva“ iz 1838. godine naveo da se sredstva uništenja razvijaju velikom brzinom.

Posebno Amerikance navode autori opterećuje stvaranje svemirskih nuklearnih reaktora. Autori navode da je Rusija veoma blizu stvaranja ofanzivnog svemirskog oružja; tu se posebno uvrštava laserski sistem za borbu protiv satelita postavljen na transportni avion Iljušin IL-76.

Ovakve mobilen borbene platforme autori navode omogućavaju dostizanje meta koje se nalaze na različitim delovima sveta, odnosno da se dopre do njih u dubokom svemiru na udaljenostima kako se navodi od 83.000 km. U takvim slučajevima snažno lasersko oružje smanjilo bi verovatnoću konstantnog manevrisanja.

Uglavnom zona delovanja satelita je na 20.000 km.

Oni smatraju da će biti nužnost da vazdušno-kosmičke snage u svom sastavu moraće imati i sredstva za protivsatelitsku borbu, pa čak i stvaranje posebnih svemirskih letelica za realizaciju određenih ciljeva. Takva sredstva zaključuju autori treba funkcionišu na bazi bespilotnih letelica po uzoru na svoje zemaljske sisteme. Autori smatraju da izviđanje, otkirvanje i nije posebno značajno koliko elektronsko ratovanje koje bi se koristile sa kopnenih i vazdušnih, ali i svemirskih sistema za udar po neprijateljskim sredstvima iz svemira po zemaljskim ciljevima.

Šta je Peresvet

Peresvet prema malo dosutpnim informacijama je lasersko oružje koje Rusija razvija za protivsatelistsku borbu i koji može izviđačke satelite da zaslepi snopom jake svetlosti ako kruže na visini od 1.500 km. O ovom oružju skoro i da nema preciznih informacija. Zapad je sumnjičav da postoji, Rusi tvrde da ga imaju, a istina je da u procesu antiraketne odbrane obe zemlje su intenzivno još od kraja 1970 tih radili na laserskom oružju za presretanje balističkih raketa i protivsatelitsku borbu. Međutim, uspesi tada nisu bili baš sjajni. SAD su tek sa Džordžom Bušem Mlađim ponovo pokrenuli razvoj laserskog oružja, a ubrzo sa njima tim putem krenuo je Izrael i Rusija. S tim da je izrael imao najviše uspeha.

Od početka rata u Ukrajini 24. februara 2022. godine u aprilu mesecu proširila je jedna lažna vest da je Dmitrij Medvedev, potpredsednik Veća bezbednosti Ruske Federacije i predsednik partije Jedinstvena Rusija, najavio preko internet stranice Državne dume da je Vazdušno-kosmičkim snagama naređeno da unište satelitsku infrastrukturu „Starlink“, koja je u vlasništvu multimilijardera Elona Maska, jer je, prema dobijenim podacima od Generalštaba Ruske Federacije, ukrajinska vojska koristila informacije od komercijalnih satelita za otkrivanje, navođenje i korekturu leta protivbrodskih raketa u napadu na zastavni brod crnomorske flote „Moskva“.

Ispostavilo se da su hakeri napravili lažnu vest i lačnu stranicu ruske Dume i da zapravo Medvedev to nikada nije izgovorio, ali jesu drugi ruski funkcioneri koji su ukazivali da Rusija treba uništavati američke vojne i komercijalne satelite. Naravno od toga nije bilo ništa jer bi to ukazivalo na totalni rat između Rusije i SAD. To se pre svega odnosilo na infrastrukturu „Starlink“. koje je ukrajinska vojska „Starlink“ koristi za napad na ruske tenkove i praćenje kretanja trupa na terenu. Zapravo, dronovi koje koristi ukrajinska vojska uz pomoć „Starlinka“ omogućava konstantnu vezu sa stanicama za upravljanje kako bi pružili neometano neophodne informacije o kretanju i položajima ruskih trupa, pošto se Ukrajina od 24. februara povremeno suočava sa povremenim nestancima struje i interneta, a „Starlinkova“ veza omogućava neometanu komunikaciju i olakšava odbranu.

Novembra 2021. Rusija je testirala prvi put posle Hladnog rata antisatelitsko oružje, kojim je u paramparčad u vasioni raznesen stari satelit „Kosmos 1408“, koji je u orbitu lansiran 1982. Rusija je za ovu misiju koristila novi protivsatelitski sistem naoružanja „A-235 PL-19 nudol“ iz baze Pleseck, koja se nalazi 800 kilometara severno od Moskve.

„A-235 PL-19 nudol“ je ruski sistem protiv balističkih raketa i protivsatelitskog naoružanja. Konstruisan je u koncernu „Almaz-Antej“ da odbije nuklearni napad na Moskvu i važne industrijske regione, samo što umesto nuklearne može da koristi i konvencionalnu bojevu glavu. Ovaj protivsatelitski sistem je uvezan sa osmatračkim radarima dugog dometa „don-2N/2NP/5N20P“ sa ažuriranim softverom.