RUSKI AFRIČKI KORPUS- NOVA FORMACIJA MOSKVE ZA JAČANJE RUSKOG UTICAJA U AFRICI

Andrej Mlakar

Sletanje prvih 100 pripadnika ruske vojske vojnim transportnim avionima Iljušin IL-76 u Burkinu Faso označio je i formalno početak funkcionisanja onoga što se već sad zove “Ruski afrički korpus”.

Prvih 100 vojnika je prethodnica koji su stigli u prestonicu Burkine Faso Ugadugu od ukupno 300 vojnika koji su stigli u ovu zemlju Sahela, a nove formacije sa vojnom opremom očekuju se i u Nigeru i Centralnoafričkoj Republici sa čime počinje nova era širenja ruskog uticaja u Africi posle povlačenja dugogodišnjih kolonizatora Francuza.

Pripadnici “Afričkog korpusa” Ministarstva odbrane Ruske Federacije biće razmešteni u pet zemalja regoina “Sahela”: Burkina Faso, Mali, Niger, Centralno Afrička Republika i Libija koja se ubraja u svernoafričku zemlju.

Priprema za formiranje ove formcije poverena je proverenom veteranu i legendi ruskih Vazdušno desantnih jednica Junus Bek Jevkurovu koji je početkom septembra 2023 krenuo u misiju putovanja po zemljama Sahela sa kojima je dogovorena vojnotehnička saradnja i razmeštaj ruske vojske u Africi.

Jevkurov je tada u okviru afričke turneje posetio Libiju, Centralnoafričku Republiku, kao i Burkinu Faso. Inače sve navedene zemlje bile su ključne zemlje u Vagner PMC mreži.

Poseta Jevkurova ukazuje da je daleko tvrdnja nekih analitičara da će posle smrti lidera Vagnera Jevgenija Prigožina i ta formacija otići iz Afrike, a tim i ruski interes.

Jevkurova inače nazivaju i čovekom za specijalne zadatke , koji javnosti nije bio samo poznat 24. juna 2023. kad je prvi stigao i razgovarao sa tragično nastradalim liderom PMC Vagner Jevgenijem Prigožinom za vreme one “operetske pobune Vagnera krajem avgusta”, nego i nama na Balkanu jer je vodio specijalnu rusku operaciju zauzimanja proštinskog aerodroma Slatina.

Ono što je interesantno u celoj priči jeste što će Jevkurov nadgledati funkcionisanje i operativni rad samog Ruskog afričkog korpusa.

Zapravo „Ruski afrički korpus „preuzeće sve one bezbednosne zadatke koje su sprovodili Francuzi dok su boravili u Burkini Faso, Nigeru, Maliju, Centralnoafričkoj Republici, a pretpostavlja se da će operativna baza biti zapravo Libija, odnosno ona teritrorija koju kontroliše proruski lider maršal Halifa Haftar koji komanduje iz Begnazija i koga podržava Moskva vojno i ekonomski.

Inače borbenim avionima MiG-29 i dalje u odbrani vazdušnog prostora nad istokom Libije upravljaju piloti Vagnera koji je sad pod kontrolom Nacionalne garde Rusije.

Za sada “Ruski afrički korpus” će imati sledeće zadatke: glavni prioritet ruskog vojnog osoblja biće pre svega obuka vojnih i policijskih formacija, na osnovu iskustava iz rata u Ukrajini, a kompletna bezbednost predsednika i premijera države, ali i vojnog vrha poverena je pripadnicima “Ruskog afričkog korpusa.

Za sada nije poznato šta je Rusija sve od vojne opreme dopremila transportnim avionima Iljušin IL-76 u Afriku, koliko će ova fomracija brojati vojnika i šta će od borbene tehnike biti korišteno u Africi i da li će učestvovati u sukobu protiv islamističkih formacija.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.