DA LI SU SRPSKI MIGOVI 29 PODIGNUTI ZBOG UPADA BESPILOTNIH LETELICA NATO?! OSMATRAČKI LETOVI NATO PAKTA U OKOLINI SRBIJE

Andrej Mlakar

U subotu u 10.39 časova, stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije otkrile su nepoznatu letelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na osnovu naređenja predsednika Republike podignut je dežurni par lovačkih aviona MiG-29, a dežurne raketne jedinice za PVD i radarska sredstva nastavili su sa osmatranjem vazdušnog prostora.

„U toku navođenja dežurnog para aviona do zone presretanja, cilj se izgubio sa odraza radarskih pokazivača. Lovci su nastavili let i izvršili pretraživanje zone, po proceduri, sa ciljem potvrde situacije. Nakon pretrage zone, dežurnom paru lovačkih aviona naređeno je da se vrati na matični aerodrom, dok su ostale snage nastavile sa redovnim praćenjem i osmatranjem vazdušnog prostora“, kaže se u saopštenju.

Postavlja se pitanje šta je moglo iz pravca Bosne i Hercegovine da upadne na teritoriju Srbije?

Najverovatnije je u pitanju bila bespilotna letelica ili možda aerostat. Za sada nema informacija da li je bilo očevidaca ovog incidenta i da li su primetli na nebu neka dešavanja s obzirom na malu visinu leta nepoznatog objekta.

Inače valja dodati da ovim prostorom uz granicu sa Srbijom iznad BiH već duže vreme letele NATO izviđačke letelice.

Inače u sredu 27. marta iznad prostora BiH i uz samu granicu sa Srbijom leteo je američki izviđački avion Ratnog vazduhoplovstva za radio elektronsko izviđanje koji je kružio duž granice Srbije i BiH iznad prostora Republike Srpske.

Jedna od mogućih opcija je i da je možda u pitanju izviđačka bespilotna letelica MQ-9A Reaper u izviđačkoj varijanti koja je razmeštena u rumunskoj vazduhoplovnoj bazi Kampia Tuzi.
Radi se o 71. vazduhoplovnoj bazi Kampia Turzi u centralnoj Rumuniji za obavljanje obaveštajni, nadzornih i izviđačkih misija kao podrška operacijama NATO pakta. Iz ove baze često se izvode izviđački letovi ne samo nad Crnim morem, nego i u okolini Srbije, pre svega nad prostorom BiH, Bugarske, ali i Kosova i Metohije. U ovoj bazi nalaze se dronovi MQ-9 Reaper koji su deo 31. ekspedicione operativne grupe. Jedinica je potčinjena 31. lovačkoj esakdrili u Vazduhoplovnoj bazi Avijano, Italija.

Jedna od verzija, koja se takođe ne može isključiti, mada je malo verovatna jeste da je u pitanju izviđačka letelica CL-650 ARTEMIS koji je pre 5 meseci osmatrao zonu osmatrao zonu severoistočne granice Srbije od granice tromeđe Srbije, Mađarske i Rumunije do Kladova.

Takođe jedan od mogućih opcija je da je u pitanju bespilotna letelica EUFOR-a ili NATO snaga za brze intervencije.

RV Vojske Srbije raspolaže sa jednom eskadrilom borbenih aviona MiG-29 Fulcrum; MiG-29UB Fulcrum B; MiG 29SE Fulcrum C. Brojno stanje iznosi 14 letelica: 3 MiG-29 Fulcrum; 3 MiG-29UB Fulcrum B; 8 MiG-29SE Fulcrum C

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.