BELORUSKI RAKETNI SISTEM POLONEZ I POLONEZ M: KINESKO-RUSKI HIMARS NA ISTOKU EVROPE

Andrej Mlakar

Belorusija iako je od Rusije dobila brigadu od  8 taktičkih balističkih raketa 9K720 Iskander-M (RS-SS-26 Stone) posedovala je samohodne višecevne raketne sisteme „Polonez“ koji se nalaze u sastavu 336. artiljerijsko raketne brigade i to brojčano 6 raketnih sistema Polonez i 4 raketna sistestema Polonez-M koji su nedavno uvedeni u operativnu upotrebu.

Višecevni raketni sistem dugog dometa „Polonez“ nastao je kao zamena za familiju višecevnih raketnih bacača raketa BM-27 „Uragan“ i BM -30 „Smerč“, koje prevazilazi pre svega po dometu rakete koje se ne ubacuju u lanser, nego su fabrički zapakovane u kontejner, odnosno prevladava kontejnerski sistem popune.

U razvoju ovog raketnog sistema sa Belorusijom učestvovala je Kina, a spominje se da se kasnije u ovaj program uključila i Rusija.

„Polonez” je prvi put javno prikazan 2015. godine, kada su dva sistema isporučena beloruskim oružanim snagama. Ispitivanja i otklanjanje nedostataka trajalo je do 2016. godine, a pojedini podaci govore da su operativna četiri sistema.

Svako lansirno vozilo ima po dva takva kontejnera, svaki sa po četiri rakete, a na svakom vozilu nalaze se dva takva kontejnera. Znači ukupno osam raketa prečnika 300 milimetara, koje su zapravo licencna proizvodnja kineskog sistema A200. Kontejneri su hermetizovani, fabrički zatvoreni.

Rakete su duge 7,26 metra i imaju masu od 750 kilograma. Postoje različite bojeve glave, mase 100–150 kilograma, a domet se kreće u rasponu od 50 do 200 kilometara. Rakete poseduju GPS sistem navođenja, tako je moguće odstupanje od cilja najmanje 30, a najviše 50 metara.

Kao alternativa, umesto četvorostrukog kontejnera, moguće je montirati po jednu raketu (ukupno dve na vozilu) tipa M20.

Te rakete mogu da se uporede sa ruskim „Iskander-E” i imaju domet od 280 kilometara. Masa bojeve glave je 480 kilograma. Ove rakete pre svega služe za napad na ciljeve visoke važnosti na liniji fronta, ali i duboko u pozadini neprijatelja, koji imaju stratešku važnost, kao što su veće koncentracije trupa, aerodromi, sistemi PVO, komandni centri, skladišta ratnog materijala.

Osnovna taktička jednica je raketna baterija koju čine tri vozila -lansera i tri vozila za prevoz i pretovar raketa. Tri raketne baterije čine raketnu brigadu.

Raketa M-20A ima domet od 120-280 km. Težina bojeve glave je 480 kg, a odstupanje od cilja je 15 m.

Kod Poloneza u prvoj verziji koriste se dva tipa raketa:

Prvi tip,  rakete koje se ne ubacuju u lanser, nego su fabrički zapakovane u kontejner, odnosno prevladava kontejnerski sistem popune. Svako lansirno vozilo ima po dva takva kontejnera, svaki sa po četiri rakete, a na svakom vozilu nalaze se dva takva kontejnera. Znači ukupno osam raketa kalibra 300 milimetara. Rakete su duge 7,26 metra i imaju masu od 750 kilograma. Postoje različite bojeve glave, mase 100–150 kilograma, a domet se kreće u rasponu od 50 do 200 kilometara. Rakete poseduju GPS sistem navođenja, tako je moguće odstupanje od cilja najmanje 30, a najviše 50 metara.

Drugi tip raketa je i gorepomenuta raketa M-20A. Na lanser  umesto četvorostrukog kontejnera, moguće je montirati po jednu raketu (ukupno dve na vozilu) tipa M20. Te rakete mogu da se uporede sa ruskim „iskander-E” i imaju domet od 280 kilometara. Masa bojeve glave je 480 kilograma. Ove rakete pre svega služe za napad na ciljeve visoke važnosti na liniji fronta, ali i duboko u pozadini neprijatelja, koji imaju stratešku važnost, kao što su veće koncentracije trupa, aerodromi, sistemi PVO, komandni centri, skladišta ratnog materijala.

Posada vozila broji tri člana: komandir, vozač i operater.

Lansiranje raketa se vrši iz kabine vozila, ali i sa određene udaljenosti upotrebom daljinskog sistema. Ovaj raketni sistem ima mogućnost da za 50 sekundi lansira svih osam raketa i to na isti ili različite ciljeve. Nakon lansiranja, vozilo može odmah da promeni položaj, čime se smanjuje verovatnoća da ga pogodi protivnik. Za popunu novim kontejnerima potrebno je oko osam minuta.

Polonez M

Ministarstvo odbrane Belorusije objavilo je 15. novembra 2023. prilog o svečanoj primopredaji baterije modernizovanih samohodnih višecevnih raketnih sistema Polonez- M.

U šturom saopštenju bilo je navedeno da ovaj raketni sistem dometa 300 km je predat jednoj od artiljerijsko raketnih brigada.

„SVRL Polonez-M odgovara najboljim svetskim primerima raketnih artiljerijskih sistema. Mnoga tehnička rešenja koja implementiraju beloruski programeri nemaju pandam u svetu. Usvajanje novih vrsta naoružanja jedan je od elemenata strateškog odvraćanja“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

raketna baterija sistema Polonez-M obuhvata borbeno vozilo -lasner, borbeno komandno vozilo, vozilo za transport i utovar i rakete različite namene u transportnim i lansirnim kontejnerima.

Borbeno vozilo je lanser koje se nalazi na šasiji teretnjaka MZKT 7930 može da ispaljuje osam raketa A200/A300 kalibra 301 mm.

„Oprema ugrađena u vozilo borbenog komandovanja omogućava komunikaciju sa borbenim, transportno-utovarnim i komandnim vozilima na udaljenosti do 10 kilometara u pokretu i do 30 kilometara kada su parkirana. Borbena posada od četiri člana može neprekidno da radi do 48 sati“.

Bojeva glava je odvojiva, sistem navođenja je kombinovan – inercijalni sa satelitskom korekcijom (GPS). Kružno verovatno odstupanje bojeve glave na maksimalnom dometu je od 30 do 50 m. Salvoa od osam projektila na osam različitih ciljeva može se ispaliti za 50 sekundi, vreme pripreme salve je 8 minuta.

Tehničke karakteristike za raketni sistem A-200

Dimenzije: dužina 7,264 mm, prečnik 301 mm

Domet: 50-200 km

Odstupanje od cilja: do 20 sa običnom bojevom glavom i 45 m sa kasetnom bojevom glavom;

Masa bojeve glave: 730 kg. Rakete mogu da imaju: klasičnu, fragmentovanu, probojnu i kasetnu.

Tip vođenja: INS+GNSS (BDS/GPS/GLONASS)

Maksimalna brzina rakete je 4,5 maha koja dostiže maksimalnu visinu od 45 km. Raketa može da izvrši visok manevar iznad ciljne oblasti i da napadne vertikalno metu sa optimalnom štetom.

Zona koju projektil pokriva je 10 km puta 10 km i ože da gađa osam različitih ciljeva.

Vreme pripreme rakete: iz marševskog u borbeni položaj 6 minuta, iz horizontalnog u fazu lansiranja 2 minuta, iz jednog u drugi položaj 0,5 minuta

Broj raketa na lanseru: 8

Jednu raketnu bateriju čini 6 vozila plus 3 vozila za prevoz i pretovar raketa i 4 . Baterija ukupno raspolaže sa borbenim kompletom od 144 raketa samih i 38 raketa upakovanih u hermetički zapakovani laneri od 38 raketa ukupno.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.