UKRAJINCI BIVŠE SLOVENAČKE TENKOVE M-55S KORISTE KAO SAMOHODNA ARTILJERIJSKA ORUĐA! VIDEO

Posle debakla zapadnih tenkova Leopard 2, Abrams i Čelindžer koji su trebali da donesu prekretnicu u ratu u Ukrajini nisu to doneli. Sada u Ukrajini izgleda iz duboke rezerve izvučen je bivši slovenački tenk M- 55S koji je ponovo zvezda ukrajinskog fronta.

Ono što je zanimljivo sada se spominju ovi tenkovi kao deo 127. nezavisne oklopne teritorijalne brigade Vojske Ukrajine.

Na objavljenom snimku se vidi modifikovani M-55S u dejstvu na nekoj poziciji na istoku Ukrajine.

Po prvi put se vidi delovanje topa L-7 izraelske proizvodnje kalibra 105 mm koji je bio ugrađen na izraelske tenkove „Merkava“ Mk 1 i Mk2 .

Međutim, ne u dejstvu po tenku neko kao bi neko pomislio, nego kao samohodno artiljerijsko oruđe sa kojim se borbeno deluje po ruskim pozicijama.

Inače valja dodati da su se razni „analitičari“, eksperti bezbednosti“ NATO provinijencije, smejali kad su to Rusi isto radili i koristili ove tenkove kao samohodna artiljerijska oruđa samo sa topom T-10 kalibra 100 mm.

Na tenku na reaktivni oklop izraelske proizvodnje u odnosu na original dodat je ruski ERA oklop – eksplozivne kocke Kontakt -1, dok na zadnjem motornom delu se vidi rešetkasti oklop, odnosno protivokumulativna zaštita.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.