RUSIJA KORISTI NOVE PLANIRAJUĆE VOĐENE AVIONSKE BOMBE UMPB D-30SN!UBOJITIJA OD AMERIČKE GLDSB

Andrej Mlakar

Ruska vojska potvrdila je da je u Ukrajini počela da koristi novu visokopreciznu municiju pod oznakom UMPB D-30SN.

Po prvi put Rusija je ovaj tip planirajućih ili vođenih avionskih bombi upotrebila kod Harkova.

Na jednom nalogu objavljenom na Telegramu tokom bitke, Maksim Žorin iz ukrajinske 3. odvojene jurišne brigade je rekao: „Ove bombe potpuno uništavaju bilo koju poziciju. Sve zgrade i strukture jednostavno se pretvaraju u jamu nakon dolaska samo jednog.”

U pitanju je univerzalna planirajuća avionska bomba koja može da se lansira sa boborenih aviona SU-34, SU-35, SU-57, kao i sa višecevnih lansera raketa Tornado-S.

Nova UMPB se proizvodi nadogradnjom postojećih kliznih bombi sa dodatnim motorima, značajno proširujući njihov domet.

Zbog teške gvozdene konstrukcije bombi, kratkog vremena leta, malih radarskih odraza i nebalističke putanje, ukrajinski zvaničnici su rekli da ih je skoro nemoguće oboriti.

Zapravo UMPB D-30SN se sastoji od objedinjenog modula sa preklopnim krilima, repom i prijemnikom otpornim na ometanje „Kometa-M“.

Kada se UMPB D-30SN koristi sa zemlje, onda se na njega postavlja „adapter” u vidu raketnog nosača koji obezbeđuje pogon prilikom lansiranja.

Ovaj projektil je faktički sličan američkom modelu ođene ili planirajuće avionske bombe GLDSB koja se lansira na identičan način

Ruska bomba po dometu i borbenom opterećenju prevazilazi američku GLDSB. Dakle, američka bomba GLDSB ima manje od 100 kg eksploziva, odnosno bojeva glava od 93 kg, a ruska bojeva glava je ista kao na avionskoj bombi FAB-250.

Činjenica da je avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije počela da koristi UMPB D-30SN je istorijski događaj.

Ruska odbrambena industrija je brzo stvorila novu visokopreciznu municiju, koja značajno povećava uništavanja kopnenih ciljeva Oružanih snaga Ukrajine i smanjuje troškove dejstva

Taktičko tehnički podaci UMPB D-30SN

Dimenzije: dužina 2,7 m, prečnik 300 mm

Sistem vođenja: inercijalni

Masa eksplozivnog punjenja. 100 kg

Minimalni-maksimalni radijus dejstva: od 50 do više od 90 km;

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.