SRBIJA NIJE ODUSTALA OD KUPOVINE BORBENIH AVIONA RAFAL, ALI RAZMIŠLJA SE I O DRUGOM TIPU LETELICE

Andrej Mlakar

Kupovina novih borbenih aviona za Vojsku Srbije i dalje je aktuelna , kao i da se od nabavke borbenih aviona tipa Rafal nije odustalo.

Ovo je saopštio predsednik Srbije prilikom posete dežurnoj lovačkoj pari borbenih aviona MiG-29 na aerodromu Batajnica.

Predsednik Srbije tako je saopštio da nabavka borbenih aviona Rafal je i dalje aktuerlna i da će ta tema biti tema razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom prilikom naredne posete Parizu.

Predsednik je naveo da će biti teško izdvojiti novac, ali da je veoma važno da RV i PVO dobije nove borbene avione i da će se ići u nabavku Rafala ili nekog drugog borbenog aviona.

Predsednik je potvrdio da će za vojsku biti nabavljeno više lovačkih apparata.

„Moguće je da se odredimo za kombinovani lovačko-bombarderski pristup u nabavci borbenih aviona“, saopštio je predsednik Srbije.

Takođe u razgovoru sa pilotima on je ono što je interesantno spomenuo i kinske borbene avione i opciono da mogu da nose kombinaciju raketnog naoružanja i sa istoka i sa zapada.

„Kinezi su izvanredni. Kina ima fantastično naoružanje i napredak, o tome se malo govori. Ta kombinacija jeftinijih lovaca i bombardera je nešto stvarno izvanredno“, rekao je Vučić.


Iako nigde nije direktno spomenuto, ali vazduhoplovna delegacija na manifestaciji „Air Show Dubai“ gledala je i pakistanko-kineski produkt JF-17 Thunder Block 3 koji bi za potrebe avijacije Vojske Srbije bili idealni.

Takođe predsednik Srbije je naveo da se mora voditi računa da se nastavi nabavka protivvazduhoplovnih sistema.

Hrvatska je saopštila u subotu da se ta država intenzivno priprema za prijem sredinom aprila prvih 6 od ukupno 12 višenamenskih borbenih aviona tipa Rafal.

Osim Hrvatske, Grčka je najveći korisnik borebenih aviona tipa Rafal na Balkanu ukupno 18 letelica

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.