RUSKI RAKETNI NOŽ POD FINSKIM GRLOM: STIGAO MOSKOVSKI ODGOVOR NA FINSKI ULAZAK U NATO PAKT

Andrej Mlakar

Finska, skandinavska zemlja koja se zahvaljujući raskalašnoj bivšoj premijerki Sani Marin 2022 našla u NATO taboru, kada je podigla histeriju da će Rusija napati Finsku koja je od 1945 godine bila statusno neutralna i na granici dugoj 1340 km nije bilo vojske, uspela je ono što nije ni Urho Kekonen, ni pokojni Marti Hatisari ni Tajra Hanonen da navuče rusku raketnu tehniku na granicu.

Zapravo dve godine od ulaska Finske u NATO koja je postala 31 članica Severnoatalnske alijanse ruski predsednik Vladimir Putin obezbedio je odgovor.

Neki analitičari ismejavali su Putina, smatrajući ga gubitnikom, da će tek videti moć NATO pakta sada kada je Finska ušla u NATO i da će morati vojsku da stavi u pripravnost i da će biti uništen dobili su sudeći hladan tuš.

Ono što se i predviđalo to se i ostvarilo. Rusija je fomrirala Lenjingradski vojni okrug, koji se pojača novim formacijama. Za Helsinki je priređeno specijalno iznenađenje u vidu posebne raketne brigade opremljena raketnim sistemom Iskander M koji će biti ruski asimetrični odgovor na ulazak Finske u NATO i potencijalno raspoređivanje američke vojske u toj državi.

Dok su „analitičari“ govorili da će Putin sada morati da postavi hiljade tenkova i stotine hiljada vojnika, to i ne mora s obzirom da Iskander M može da nosi i nuklearnu bojevu glavu, a ako se prema potrebi rasporedi i protivbrodski raketni sistem Bastion M koji može da ispaljuje i krstareće rakete potreba za tenkovima neće ni biti toliko potrebna.

Međutim Fincima će biti mnogo potrebniji protivraketni sistemi kako bi odbranili Finsku teritoriju posebno od kada će Rusi da instaliraju Iskandere na vranicu sa Finskom što će značiti i da će prstonica Helsinki biti pod potencijalnim udarom raketnog sistema Iskander M.

Ovo je inače potvrđeno državnoj medijskoj agenciji Izvestija u vojsci da je Rusija već rasporedila raketnu brigadu.

Kareliji je stvorena posebna raketna brigada, naoružana raketnim sistemima Iskander-M , javili su izvori Izvestija u ruskom Ministarstvu odbrane. Pored toga, u okrug su prebačeni 11. armijski korpus u Kalinjingradskoj oblasti, kao i 14. armijski korpus u Murmanskoj oblasti.

„Formiranje raketne brigade je veoma pravovremena odluka. Ovo je adekvatan odgovor na pristupanje Finske NATO-u “, rekao je bivši komandant Baltičke flote admiral Vladimir Valuev za „Izvestije“.

„Ako dođu najgora vremena, raketna brigada će sa sigurnošću reći svoju reč i rešiti one zadatke koji su primenjivi na NATO snage koje predstavljaju pretnju. Sada, generalno, pojačavaju ovaj bok, i rade pravu stvar.

Ono što je još veoma zanimljivije jeste da Iskander dobije umesto taktičko balističke rakete i krstareću raketu 9M729 koja je potpuno neprihvatljiva za Zapad, odnosno za NATO.

Osnovna taktička jedinica raketnog sistema „Iskander“ je baterija od četiri lansirna vozila, četiri vozila za pretovar, četiri vozila za planiranje misija, održavanje i odmor posade.

Raketni sistem se sastoji od jednostepene rakete na čvrsto gorivo mase 3,8 tona koja nosi bojevu glavu od 480 kilograma. Bojna glava može biti kasetna (za napad na površinske ciljeve i živu silu, te komandna mesta), standardna bojeva glava za napad na slabije utvrđene ciljeve i probojna namenjena za uništavanje neprijateljskih podzemnih objekata.

 U okviru Lenjingradskog vojnog okruga biće formirane nove motorizovane divizije, stvaranje tenkovske divizije u okviru Lenjingradskog vojnog okruga, ali o tome još nije doneta odluka. Nove formacije će pokriti severozapadne regione Rusije.

U zapadnom pravcu biće raspoređena i nove jednice vazduhoplovstva i PVO. Sastojiće se od pukova lovaca, bombardera, kao i jedinica PVO i radio osmatračkih brigada. Zapadni strateški pravac ojačaće zapadni strateški pravac jačaju jedinice opremljene jurišnicima Su-25. Njihov zadatak će biti direktna podrška kopnenim snagama na bojnom polju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 26. februara potpisao ukaz o ponovnom uspostavljanju dva okruga. Lenjingradski vojni okrug je definisan u administrativnim granicama Republike Karelije, Republike Komi, Arhangelske, Vologdske, Kalinjingradske, Lenjingradske, Murmanske, Novgorodske i Pskovske oblasti, Sankt Peterburga, kao i Nenječkog autonomnog okruga.

Moskovski vojni okrug je obuhvatao teritorije Belgoroda, Brjanska, Vladimira, Voronježa, Ivanova, Kaluge, Kostrome, Kurska, Lipecka, Moskve, Nižnjeg Novgoroda, Orlja, Rjazanja, Smolenska, Tambova, Tvera, Tulske, Jaroslavske oblasti i Moskve .

Prema ruskom listu Izvestija od 19. aprila 2024. godine, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je pojačanje novoformiranog Kalinjingradskog vojnog okruga uvođenjem novih formacija. U Kareliji je formirana zasebna raketna brigada opremljena Iskander-Msistemima. Pored toga, u okrug su prebačeni 11. armijski korpus iz Kalinjingradske oblasti i 14. armijski korpus iz Murmanske oblasti.

Kalinjingradski vojni okrug je divizija oružanih snaga Ruske Federacije. Godine 2010. spojila se sa Moskovskim vojnim okrugom, Severnom flotom i Baltičkom flotom i formirala novi Zapadni vojni okrug. Ministar odbrane Sergej Šojgu je u decembru 2022. predložio njegovo vraćanje zajedno sa Moskovskim vojnim okrugom, odluku koju je u junu 2023. potvrdio zamenik načelnika Generalštaba Eugene Bourdinski. Vladimir Putin je 17. decembra 2023. objavio svoju nameru da ponovo uspostavi Kalinjingradski vojni okrug kao odgovor na ulazak Finske u NATO. Okrug je formalno rekonstituisan 26. februara 2024, predsedničkim dekretom.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.