TEŠKI TENKOVI SE PONOVO VRAĆAJU: TENKOVI SA „KORNJAČA OKLOPOM“ POSTALI REALNOST NA BOJNOM POLJU UKRAJINE

Andrej Mlakar

Na bojnom polju Ukrajine pojavila se još jedna neobična skalamerija sa već čuvenim kornjača oklopom koji opasuje sam tenk sudeći da je u pitanju ruski T-72.

Kako je navedeno, tenk opasan kornjača oklopom koga čini lim i metalne ploče pojavio se kod Krasnogorivke gde je napao ukrajinske položaje, sa čime čini se da je ono što se na Zapadu zove „Osnovni borbeni tenk“ i po kategoriji „srednji“ odlazi polako u prošlost.

Na front stiže kategorija teških tenkova, koji dobijaju dodatni oklop koji se vari na šipke dužine 50 cm, pa i do 1 metra sa čime tenk dobija faktički novi oklop. Nastaje čelična grdosija koja se pomera po liniji fronta, gde brzina više nije dominantna, kao i okretanje kupole, već zaštita , da tenk ide pravo kao samohodni top. Kao i u prethodnom slučaju radi se o otpadnom limu, metalima i čeličnim pločama. Bez mnogo teorije dovoljan je bio aparat za varenje i elektrode.

Ovakva vozila koriste se uglavnom danas za kretanje na čelu oklopnih kolona kako bi na sebe privukli pažnju lovaca sa protivoklopnim raketama.

Novina na drugoj verziji sa „kornjača oklopom“ dobila je i sistem za ometanje dronova koji se nalazi na krovu oklopa iznad samog tenka. U odnosu na prethodnu verziju, ova ima nogo veću visinu verovatno oko metar ili metar i po.

Čini se da je ova priučena modifikacija, koja je nastala u nekoj radionici blizu linije fronta dala konkretne rezultate, mnogo više nego reaktivni oklop kontakt 1 i kontakt 5.

Neobični kavezi koje je Sirijska arapska armija postavljala na svoje tenkove T-72 od 2014. godine izazvale su bile veliku pažnju stručnjaka i onih koji prate vojnu tehniku. U pitanju su bili protiv kumulativni štitnici pošto su sirisjki džihadisti dobili popriličan broj protivoklopnih raketa sa zapada pre svega TOW.

A, onda je usledio rat u Ukrajini, a protivkumulativna zaštita pretvorila se u protivdronsku, kada je serija dronova krenula da juriša na ruske i ukrajinske tenkove. Kupole su postale bukvalno kavezi, a onda su kavezi počeli da se šire sa kupole, na motorno-transmisiono odeljenje, pa na bok, a onda su se pojavili skoro celi tenkovi u reštkastom kavezu.

Da je još veći hit govori i to da tenk pored osnovnog oklopa ima i reaktivni oklop uglavnom Kontakt-1 ERO kocke, poneki Kontakt V, a neki i relikt, zatim su došli na red ometači dronova, a onda i rešetkasti kavez.

Neko bi rekao slojevita zaštita tenkova, a sada se pojavio još veći hit „Galmatijas“ među tenkovima zaštita oklopna koja je tenk pretvorila u kornjaču na gusenicama na čelu oklopne kolone.

Ovakav vid zaštite na tenku T-72B3M se nedavno pojavio gde je tenk sa „kornjača oklopom“, odnosno ceo tenk je pokriven čeličnim protivkumulativnim pločama koje su od tenka udaljene do pola metra i faktički čelične šipke zavarene za telo, a onda postavljeni paneli od čelika.

Ono što je interesantno da metodologija da se tenk koristi za prebacivanje pešadijskog odeljenja je došla do punog izražaja jer sada je osim posade tenka zaštićeno i odeljenje pešadije.

Ovakav način zaštitete tenkova polagano nas uvodu i vraća u doba kada je Vermaht počeo da gradi teške tenkove. Misli se na tenk Maus -Miš težine oko 100 tona koji je izrađivan u malim serijama i nije usepo da spase Treći rajh od poraza. Izatim su Rusi napravili svoje IS-2 i 3, a sada ovakav trend nameće da će kategorija teških tenkova ponovo postati aktuelna .

Međutim za razliku od sovjetskih IS-2, 2M i 3 novi tenkovi koji se pretvaraju u teške više neće sa ovakvim kornjača oklopom da dobiju mogućnost okretanja kupole kružno 360 stepeni i time postaju samohodni topovi plus još teško pokretljivi.

Zato će ovi tenkovi više služitit za pratnju tenkovske ili neke druge oklopne kolone i na sebe primati udar protivoklopnih raketa.

Sovjetska doktrina „Gluboki boi“ marašala Tuhačevskog odlazi u prošlost, tenk postaje glomazan, težak i spor, ali i dalje nepohodno sredstvo na bojnom polju.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.