PRVO DOKUMENTOVANO UNIŠTENJE DVA LANSERA RAKETNOG SISTEMA PATRIOT BLIZU LINIJE FRONTA

Andrej Mlakar

Prvo je bila tvrdnja da je uništen bio raketni sistem S-300 PS, i to na nekih 30 km od prve linije fronta i to pre nekoliko dana. Ukrajinci su naravno sve negirali. Međutim, stvari su postale jako ozbiljne kada su Rusi objavili da su uništili raketni sistem Patriot i to nemačku verziju koja je montirana na kamionima marke MAN.

Ukrajinci su prvo negirali, a onda tvrdili da je u pitanju ukrajisnka modifikacija postavljanja topa kalibra 130 mm na šasiju kamiona MAN.

Sada stvari postaju mnogo ozbiljnije, jer ukrajinske stranice i sam priznaju da su uništene ne jedan, nego dva raketna lansera raketnog sistema Patriot M-901 iz sistema MIM-104 „Patriot“ na šasiji kamiona MAN KAT-1.

Sistem je uništen blizu sela Sergijevka u Donjeckoj oblasti kada ga je pogodila raketa kalibra 300 mm koja je lansirana iz samohodnog višecevnog raketnog sistema „Torando-S.

Pojedini izvori navode da nisu uništena dva lansera, nego lanser, radar i logističko vozilo.

Veruje se da je ova raketna baterija bila odgovorna za seriju obaranja ruskih borbenih aviona SU-34 i Su-35, pa čak i jednog ruskog avkasa A-50 iznad Azovskog mora. Ono što je ovoj posadi dalo neuhvatljivost bilo je stalna promena borbenog položaja i manevar.

Zapravo ruska osmatračka bespilotna letelica je otkrila ovu raketnu bateriju Patriota kod Pokrovke, određena je lokacija i u kratkom vremeni lasnirana raketa koja je pogodila metu. Napad se dogodio oko 20.30 časova i u pitanju je kombinovani raketni napad.

Naime, navodno cilj primicanja ove raketne baterije bila je eliminacija ruskih aviona koji nose planirajuće avionske bombe koje koriste u napadu na ukrajinske linije.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.