MEDIJSKA PRIPREMA JAVNOSTI ZA INTERVENCIJU: KAKVA JE POZADINA FRANCUSKE INTERVENCIJE U UKRAJINI! RASTEREĆENJE KIJEVA

Andrej Mlakar

Više od dve nedelje traje priča o tome da će Fracuska vojska biti angažovana u Ukrajini u borbenim operacijama. Predsednik Emanuel Makron u svom čuvenom intervjuu za državnu televiziju TF 1 nije ni demantovao ni potvrdio, ali je rekao da razmišlja i spominjao da za njega nema crvenih linija.

Šuškanje je nastavnjeno, a Ministarstvo odbrane Francuske je mudro ćutalo. Medijska tišina bila je i kad je drugi francuski ugledni medij lansirao i onaj nesrećni lažni tvit o kretanju francuskih trupa na istok Evrope.

Međutim, dok je drirektor ruske Spoljne obaveštajne službe SVR Sergej Nariškin govorio da ima čvrste dokaze o tome da Francuska na istok Evrope šalje 2.000 vojnika najverovatnije Borbenu grupu iz sastava Snaga za brzo reagovanje, oglasilo se Ministarstvo odbrane sa izjavom .

„Informacija koju je preneo Sergej Nariškin, direktor Ruske spoljne obaveštajne službe, je još jedan primer sistematske upotrebe masovnih dezinformacija od strane Rusije. Pozivamo na maksimalnu opreznost kako bismo sprečili bilo kakvu instrumentalizaciju kroz ovu vrstu kampanje“, stoji u saopštenju.

Interesantno je to da se oglašavaju za Nariškinovu tvrdnju, a kad neku glasinu lansiraju domaći mediji za to se nius oglašavali.

Bilo kako bilo to je više nego evidentan dokaz da se po uhodanom receptu vrši medijska priprema francuskog stanovništva na borbeno angažovanje francuskih vojnika, kojima će se najverovatnije u nekom ekspedicionom korpusu pridružiti i borbeni kontingeti članica NATO koji bi formirali interventne snage.


Ono što je sada sporno u celoj priči jeste cifra od 2.000 vojnika, što je polovina jačine jedne operativne brigade. S tim da bi taj kontingent morao da naraste na čak 20.000-50.000 operativnih vojnika, za borbene akcije, ako ne računamo logistiku i snage za podršku s čime se borj može da poveća i do 75.000 pripadnika.

Takođe u medijskoj pripremi započelo se i intenzivno objašanjavanje zone gde bi francuska vojska mogla da zauzme pozicije u Ukrajini. Sudeći prema objavljene dve mape na televiziji LCI gde se otvoreno i diskutovalo o dve opcije angažovanja francuske vojske u Ukrajini.

Svojih pet minuta dobio je penzionisani pukovnik francuske vojske Vinsent Arbare koji je na velikom LCD ekranu objasnio moguće angažovanje francuske vojske u Ukrajini i to dve opcije.

Prethodno Arbatije naveo je da francuska vojska ima operativne sposobnosti i manevarsku komponentu da po ulasku u Ukrajinu izbiju lako na reku Dnjepar u prvom slučaju upar preko zapadne i južne Ukrajine lako bi brzim maršem izbili na reku Dnjepar i zauzeli pozicije na desnoj obali, izvršili učvršćivanje.

Opciono postoji i druga opcija, a to je da francuska vojska zatvori granicu Ukrajinine i Belorusije, odnosno Ukrajine i Ruske Federacije, odnosno kompletnu granicu koja se proteže kroz Lucku, Rovansku, Žitomirsku, Kijevsku, Černigovsku i Sumsku oblast sve do Harkovske kako bi se sprečila opcija kao 24. februara 2022 kada su ruske borbene grupe krenule na Kijev sa severa u operaciju demonstracionog dejstva i vezivanja snaga sa zapada i severa da ne budu upućene na istok Ukrajine.

Ovakav plan predviđao bi opcino mogućnost da se postojećih oko 200.000 ukrajinskih vojnika, pripadnika granične službe, Teritorijalne odbrane i rezervista, bude rasterećeno i preusmereno na ofanzivne operacije na istoku u zaustavljanju napredovanja ruske vojske prema reci Dnjepar i očuvanja velikih gradova poput Slavjanska , Kramatorska, Dnjepropetrovska.

Dan posle nastupa penzionisanog pukovnika Arbatijea Ministarstvo odbrane počelo je malo redovnije da objavljuje situacionu mapu dešavanja na terenu Ukrajine što se tiče napadnih i odbrambenih dejstava ruske i ukrajinske vojske.

Mali signаli

Kancelarija francuskog predsednika upravo je objavila novu zvaničnu fotografiju francuskog predsednika Emanuela Makrona kako boksuje vreću za udaranje

Ova slika se pojavljuje nekoliko nedelja od kada je Makron javno koketirao sa idejom o slanju trupa NATO-a u Ukrajinu.

Da li je ova slika skrivena poruka da je Makron spreman za sukob sa Rusima.

Ono što u celoj priči za sada jeste nejasno je stepen angažovanja borbene tehnike u slučaju ovakvog ekspedicionog angažovanja francuske vojske.

Fransuska vojska raspolaže sa 215 tenkova Leclerc 210 lovaca tenkova AMX-10RC, 102 ihzviđačka vozila od čega 62 EBRC Jaguar; 40 ERC-90D Sagaie. čak 622 oklopnih vozila na točkovima 515 VBCI VCI; 107 VBCI VPC (CP), čak 2,507 oklopnih vozila Panhard, 49 oklopnih vozila guseničara BvS-10, 2,438: 587 VBMR Griffon; 11 Griffon VOA; 1,800 VAB; 40 VAB VOA (OP).

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.