H-125 ILI HA-145M: KOJA OD OVA DVA HELIKOPTERA BI MOGLA VOJSKE SRBIJE DA NABAVI! NAJAVLJENO JOŠ 15 LETELICA

Andrej Mlakar

Prilikom posete aerodromu Batajnicu predsednik Srbije govorio je osim o kupovini bvorbenog aviona Rafal kao i da je u igri i jedan lovac-bombarder, ali nije spomenuo o kom tipu letelice se radi.

Prilikom obilaska aerodroma Batajnica predsednik Srbije obišao je i dva novopristigla helikoptera H-145M koja su pristigla od ukupno 11 koliko je nabavljeno od Erbasa.

Isto tako spomenuta je mogućnost nabavke lakog višenamenskog helikoptera Erbas H-125 čija maketa je predstavljena bila na Sajmu naoružanja Partner 2023 krajem septembra meseca.
Inače ova priča spominjala se 2022. godine kao nabavka lakog višenamenskog helikoptera za Vojsku Srbije koji bi zamenio helikoptere Gazela.

oneplus_0

Ono što je ostalo nejasno u obraćanju predsednika Srbije ministru finansija Siniši Malom bilo je da li kada je mislio na nabavku H-125 ili kupovinu još helikoptera H-145M koje ima u svom naoružanju RV i PVO. Spomenuta je bila samo cifra od 15 letelica.

Vojska Srbije trenutno u svom sastavu ima 7 letelica H145M od toga 5 H145M ranije nabavljenih i dva novopristigla od kojih je jedan u bojama srpske zastave.
Od ostalih nabavki spomenuto je i da je Srbija kupila oko 30 višecevnih lansera raketa tipa Grad kalibra 122 mm na osnovu ratni iskustava i upotrebe tih sistema u Ukrajini s obe strane. Zemlja odakle je nabavljen raketni sistem nije spomenuta. Spomenuta je količina od 30 sistema.

Uskoro stiže još više desetina nabavljenih višecevnih bacača raketa u našu zemlju, što će drastično da osnaži našu vatrenu moć, ali sve je to nedovoljno, jer morate da imate u vidu specifičnost pozicije naše zemlje koja je jedina vojno neutralna u ovom delu sveta i moramo da razumemo sa kakvim se sve izazovima suočavamo„, zaključio je predsednik Republike.

Takođe predsednik Srbije naveo je da je planirano da Srbija proizvede na godišnjem nivou od 150.000 do 160.000 granata kalibra od 122 do 155 mm, dok Nemačka planira da proizvodi do 200.000 granata na godišnjem nivou.

Na stajanci batajničkog aerodroma danas su prikazani vazduhoplovi „CASA C-295“, „Orao“, „Lasta“ zatim „H-145M“, „Mi-17“ i „Gazela“.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.