DA LI JE GLAVNA TEMA BIO AVION RAFAL?! SUSRET U PARIZU KOJI MOŽDA OTKRIVA PUT SRBIJE PREMA IZBORU NOVOG STRATEŠKOG PARTNERA I BORBENOG AVIONA

Andrej Mlakar

Poseta predsednika Srbije vojnom aerodromu Batajnica u etar je ponovo vratila priču o nabavci nogih borbenih aviona Rafal pošto će svim MiG-29 koji se nalaze u sastavu RV i PVO Vojske Srbije do 2025 isteći Resursi.

Priča o nabavci borbenih aviona zbog avih dešavanja činilo se da je stavljena ad akta, pre svega zbog visoke cene francuskih borbenih aviona Rafal u verziji F-4 koje bi trebala da kupi Srbija.

Inače na Balkanu ove letelice, ali u verziji F-3 imaju Grci, a uskoro i prvih 6 hrvatskih treba da sleti u Zagreb gde su već u francuskoj počele intenzivne pripreme pilota i zemaljskog osoblja.

Predsednik je rekao da će o nabavci Rafala da tek razgovoara sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom prilikom njegove naredne posete Parizu, ali da još ništa nije konačno rešeno i dotea konačna odluka.

Inače vojna delegacija Vojske Srbije posetila je bila tokom svoje posete posetila pogone za proizvodnju Rafala, kao i eksadrilu koja korisiti te letelice. Sa Rafalom je srpska vojna delegacija bila upoznata i tokom posete Atini Grčkim oružanim snagama.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Da se nešto šuška uzkazuje i Tvit od 25 marta 2024 godine koji je objavljen na X nalogu amabasade Srbije. Na objavljenoj fotografiji vide se ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović i predsednik kompanije Dassault .

„Ambasadorka Ana Hrustanović sastala se sa predsednikom i generalnim direktorom kompanije „Daso avijacija“ g. Erikom Trapijeom radi konstruktivnih razgovora o saradnji Francuske i Srbije. Razvijanje strateškog partnerstva u svim oblastima ostaje naš prioritet, zaključeno je na sastanku u Rezidenciji ambasadora u Parizu.“

Ovo više nego očigledno ukazuje da se stvar sa mogućom kupovinom borbenih aviona Rafal zahuktava. Ono što će biti skvakao interesantno ostaje da se vidi da li će predsednik Srbije možda prilikom posete Francuskoj posetiti kompaniju Dassault.

Inače SFRJ je sa francuskom kompanijom Daso još početkom 1980 tih planirala posao sa nabavkom borbeni aviona tipa Miraž 2000, ali je izbran bio MiG-29. Kompanija Dassault uključila se takođe u razvoj novog borbenog aviona NA četvrte generacije sa kojim je SFRJ planirala da postane proizvođač supersoničnih mlaznih borbenih aviona. Rat u SFRJ zaustavio je ovaj projekat. Mongi i danas kažu da je NA zapravo bio jednomotrna kopija mlaznog borebnog aviona Rafal.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.