SIMULACIJA POLETANJA I PRESRETANJA ULJEZA SA LOVCEM MIG-29SM RV I PVO VOJSKE SRBIJE!

Andrej Mlakar

Osnova nedeljne posete predsednika Srbije vazduhoplovnoj bazi pukovnik Milenko Pavlović na aerodromu Batajnica bila je poseta dežurnoj para lovaca MiG-29 koji su posle prijema informacije da je nepoznata letelica u ovom slučaju kako se tvrdi špijunski balon upao u vazdušni prostor Srbije poleteli u susret.

Nepoznati balon ili možda letelicu uočio je osmatrački radar Thales Ground Master GM-400 dometa 400 km koji je nedavno ušao u sastav jednica VOJIN.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije


Glavni zadatak presretanja dobila je dežurna para lovaca MiG-29 koja je poletela u susret i kojima je trebalo 10 minuta leta do Valjeva kako bi presreli uljeza. međutim, nepiznati balon ili kako se opet nagađa bespilotna letelica napustila je vazdušni prostor Srbije.

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što je danas video tehniku i pilote koji su tu 24 sata, sedam dana u nedelji – svakog dana u godini.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

– Za njih ne postoji dan odmora ili praznik, oni uvek moraju da budu tu i da brinu o bezbednosti i slobodi naše zemlje. Uskoro stiže još više desetina nabavljenih višecevnih bacača raketa u našu zemlju, što će drastično da osnaži našu vatrenu moć, ali sve je to nedovoljno, jer morate da imate u vidu specifičnost pozicije naše zemlje koja je jedina vojno neutralna u ovom delu sveta i moramo da razumemo sa kakvim se sve izazovima suočavamo – zaključio je predsednik Republike.


Raketa R-73

Ono što se moglo videti u ovom predstavljanju bilo je da su lovci MiG -29 naoružani raketama kratkog dometa R-73 i to sa po dve rakete ispod svakog krila.

Ova raketa namenjena je za uništavanje vazduhoplova u bliskom manevarskom vazdušnom boju po danu i noći i u svim uglovima napada na cilj sa prednje i zadnje polusfere u uslovima protivničkih elektronskih djestava. Sa raketom je mogće gađati aerostate, sloboden balone ali i bespilotne letelice

Raketa je poznata po NATO kodifikaciji AA-11 dužine je 2,9 m, prečnika 0,17 m, razmakrila 0,51, i mase pri lansiranju 105 kg. Raketa ima aktivni radarski upravljač. Raketa ima domet 8 km. bojeva glava je težine 7,3 kg Visina leta cilja od 0,02 m do 20 km, maksimalna brzina cilja 2.500 km/h.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

RV i PVO Vojske Srbije trenutno u naoružanju ima ukupno 14 borbenih aviona MiG-29SM u tri verzije 9.12; 9.13 i dvosede 9,51. Radi se o 4 lovca koji su bili u naoružanju Vojske Srbije, šest koji su 2017. stigli u okviru donacije, remontovani i modernizovani na standard SM i četiri MiG-29 koje je Srbiji donirala Belorusija, a koji su prvo remontovani, a onda i modernizovani u 558. remontonom zavodu Baranoviči. Ti borbeni avioni isporučeni su 6. juna 2021. godine Srbiji.

Kompletni remont i modernizacija sprskih migova rađeno je u saradnji sa kompanijom RSK MiG. Zahvati remonta i modernizacije uključivali su motor RD 33 serije 3, radar Žuk ME dometa 120 km.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.