IZRAELSKI BORBENI ARSENAL ZA ODMAZDU PROTIV IRANA: SA ČIM ĆE ODGOVORITI TEL AVIV

Andrej Mlakar

Zeleno svetlo je dato za izraelski napad na Iran. Sada zapadnjaci zovu Netanjahua, kao što su zvali iranskog šefa dilpomatije Abdolhanijana, koga sada isto zovu ponovo. Dok svi jedni druge zovu izraelska armija započela je pripremu.

Timovi koji određuju potencijalne mete za napad već uveliko rade da li napadi vojsku, revolucionarnu gardu ili komplekse vojne industrije povezane sa Pasdaranima. Zone za obogaćivanje uranijuma i podzemene nukelarne komplekse pre svega onaj u Nantsu niko za sad i ne spominje.

Već je poznato da će za ovu misiju biti angažovano RV Izrela sa već proverenim borbenim platformama za ovako teške zadatke. Za sada poznato je da će sigurno učestvovati lovci 5 generacije F-35I Adir sa juga Izraela koji već imaju iza sebe borbene misije nad Sirijom i naravno „leteća zver“ F-15I Ra am i potencijalno F-16I Sufa čije učešće se ne isključujue, ali za sada figuriraju upravo ove dve letelice za napad na Iran.

Ono što najveće interesovanje pobuđuje jeste sa kojim borbenim platfromama će Izrael krenuti na Iran.

Borbene platforme

Već tu se izdvajaju krstareće rakete koje se lansiraju sa borbenih aviona sa kojima Izrael ne bi morao da kroči direktno unutar Irana ali bi mogao sa letelicama da dođe od Persijskog zaliva ili granice Iraka i Irana odakle bi izvršio direktni napad.

RAMPAGE ALBM

Za ovu priču izdvajaju se svakako balističke rakete koje se lansiraju sa aviona RAMPAGE ALBM ( Air -launched Ballistic Missile). U pitanju je projektil težine 544 kg, 4,8 metara duga i GPS vođena raketa. U pitanju je projektil za nenuklearne napade. U pitanju je nadzvučna raketa koju je moguće otkriti, ali teže presresti. Tačnog maksimalnog dometa za sada nema ali se nagađa da nije manji od 2000 km. Ovo ukazuje da ovaj projektil ima veoma malu bojevu glavu. To je nadomešćeno sa velikom kinetičkom energijom zbog velike brzine. Zbog velikih dimenzija borbeni avioni poput F-15I Ra am i F-16I Sufa mogu da nose najviše ovakve dve rakete.

Delilah

Delilah je serija krstarećih raketa vazduh-zemlja koja nudi jedinstvene operativne sposobnosti za precizni napad na ciljeve velike vrednosti -stacionarne mete kako bi se izbegla protivnička PVO. Delilah omogućava precizan pogodak uz minimalnu kolateralnu štetu. Turbomlazni motor koji se aktivira posle lansiranja projektila sa letelice, napredna avionika za let i pretragu terena ova raketa ima sposobnost manevrisanja, krstarenja i zaobilaznog napada. Ova raketa dokazana je već u borbi posebno nad Sirijom u okolini Alepa i Damaska. Ovaj projektil može da se koristi u svim vremenskim prilikama, mogućnost krstarenja i lansiranje sa više platformi kako aviona tako i helikoptera. Maksimalni domet rakete je 250-300 km. Vođenje rakete je autonomno GPS/INS, raketa ima napredni elektro-optički tragač. Raketa ima turbomalzni motor, prenos slike u realnom vremenu tokom leta. Brzina krstarenja je 0,5 – 0,7 maha. Projektil je dužine 2,31 m prečnik prečnik 0,31 m. Težina rakete je 185 kg. Težina rakete je 30-54 kg.


Izrael ima opciono mogućnost korištenja i GPS vođenih bombi GBU-39 JADAM, i laserski vođenih GBU-28 Bunker buster za probijanje podzemnih bunkera i komandnih centara.
Verovatnoća napada na iranska postrojenja laserski vođenim ili GPS bombama je malo verovatna zbog velikog rizika gubitka borbenih letelica nad samim Iranom što bi negativno delovalo na izraelsko javno mnjenje u slučaju zarobljavanja pilota.

Dronovi kamikaze

Jedna od opcija na koju Izrael računa jeste i dron kamikaza Harop. Verzija drona koji je Azerbejdžan koristio u ratu protiv Jermenije samo sa porduženim radijusom leta rakete.

Dron „Harop“, koji je poznat još i pod nazivom “Harpy 2”, dužine je 2,5 metara, raspon krila iznosi 3 metra. Proizvođač je predvideo da ovaj dron može u vazduhu da ostane čak maksimalnih devet sati i da zato vreme pronađe odgovarajući cilj i obruši se na njega.

Maksimalni domet drona samoubice „Haropa“ iznosi 1.000 kilometara. Dron u sebi nosi bojevu glavu ukupne težine 23 kilograma.
Lansiranje može da se izvede osim sa kopnenih lansera montiranih na kamionima i sa brodskih.

„Harop“ može da napada svaki identifikovani cilj autonomno ili na način “čovek u petlji”.

Proizvođač tvrdi da ovaj dron predstavlja autonomnu paltformu koja napad može izvesti samostalno ili u sadjestvu sa drugim dronovima.

IAI za dron „Harop“ u svojim prospektima navodi da „dron samoubica“ ima sposobnost da iznenada prekine napad od strane samog operatera, u slučaju da proceni da bi eksplozija bojeve glave izazvala nepotrebne žrtve. U slučaju da meta koja bi trebala da se uništi ne pronađe, onda operater reaguje i dron može da vrati bezbedno u samu bazu.

Bespilotna letelica Eitan

U pitanju je modifikovana verzija bespilotne letelice Heron koja je nazvana Eitan. U pitanju je strateška bespilotna letelica velikog dometa namenjena za delovanje na velikim visnama. U izraelskoj vojsci se koristi od 2010 godine. U pitanju je bespilotna letelica koja ima dužinu od 14 m, raspon krila 26 m i maksimalnu težinu od 5.400 kg. Težina korisnog tereta je 1.000 kg. Maksimalna brzina ove bespilotne letelice je 330 km/h. Letelica može da ostane u vazduhu punih 36 sati. Maksimalna visina leta je 13,716 m. Ovu bespilotnu letelicu pogoni turbopropelerski motor Pratt and Whitney PT6A jačine 12.000 konjskih snaga. Korisni teret je modularan.

Izrel na Iran u potencijalnom smislu može da udari i sa balističkim raketama sredljeg dometa Jeriho 3. Radi se o trostepenoj balističkoj raketi koja se u operativnoj upotrebi izraelske vojske nalazi od 2008 godine. Raketa je dužine 15,5 m i prečnikom 1,56 m i sa masom prilikom lansiranja 29.000 kg. Imacm ogućnost nošenja nukelarne ili konvencionalne bojeve glave težine 1000 ili 1.300 kg. Raketa se lansira iz raketnih silosa . Maksomalni domet rakete procenjen je na 4.800 pa do 6.500 km što znači da Izrael sa ovom raketom može da udari bilo koji cilj u regionu Bliskog istoka.

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.